Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De bevalling als jouw mooiste life event
  Rate this post

  Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent en allerlei vragen komen in je op: wanneer moet je voor het eerst naar de verloskundige, wat moet je regelen en hoe verandert je lichaam? Maar ook waar en op welke manier je gaat ­bevallen zijn belangrijke vragen om je in te verdiepen. Het antwoord is voor iedere aanstaande moeder anders.
  Wat overeenkomt is dat jouw zwangerschaps- en bevallingswensen het allerbelangrijkst zijn voor jou en je partner.

  Aly Hoekstra is unithoofd van de afdeling Verloskunde van het Martini Ziekenhuis Groningen: ‘Op onze afdeling verwelkomen we dag en nacht nieuw leven. Doorgaans een prachtig moment in het leven van de moeder en haar partner. We bieden vraaggerichte zorg waarbij het uitgangspunt de wensen en keuzes van de aanstaande ouders is. Hierbij zijn kwaliteit en veiligheid van de zorg natuurlijk leidend, maar daarbinnen is heel veel mogelijk. Tijdens een bevalling hebben we de mogelijkheid om een draadloze cardiotocograaf te gebruiken om het hartritme van de baby te registreren. Zo hoeft de vrouw niet te blijven liggen tijdens de bevalling, maar kan zij gewoon rondlopen, douchen of in bad bevallen. De pasgeboren baby kan slapen in een bedje aan het bed van de moeder vast, zodat de moeder haar baby op ieder moment zelf kan oppakken om te knuffelen of te voeden.
  Ook kan de partner blijven slapen om samen te wennen aan het nieuwe gezin. Daarnaast hebben wij geen bezoektijden. Zoveel mogelijk eigen regie en vrijheid voor de cliënt: dat vinden wij hier op de afdeling erg belangrijk.’

  Positieve ervaring
  Gynaecoloog Fleurisca Korteweg: ‘Wij proberen de zwangere goed te informeren over zaken rondom de ­zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Zo kan zij samen met haar partner een gedegen keuze maken.
  De plek waar ze bevalt moet goed voelen en haar wensen en die van haar partner moeten zoveel mogelijk ­gerealiseerd worden. Ons doel is dat de zwangerschap,
  de bevalling en de kraamtijd een positief ‘life event’
  worden voor de nieuwe ouders.’

  Warme overdracht
  Wanneer jij en je partner naar huis mogen met jullie pasgeboren baby, komt er veel op jullie af. Daarom maak je al tijdens het ontslag in het ziekenhuis kennis met de kraamzorg. Tijdens deze warme overdracht komt de kraamverzorgende naar het ziekenhuis. Samen met de verpleegkundige en de kraamverzorgende kunnen jullie de bevalling nabespreken en wordt de zorg overgedragen. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren door nieuwe ouders.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply