Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bevorder je gezondheid op een duurzame manier
  Rate this post

  Wat is ‘gezondheid’? Wat houdt ‘gezondheidsbevordering’ eigenlijk in? Is ons gezondheidszorgsysteem in overeenstemming met deze principes? We zullen deze vragen beantwoorden.

  Gezondheid is natuurlijk; het is de norm. Zo zitten we biologisch in elkaar. Voor een chiropractor betekent ‘gezondheid’ dat ons lichaam zich perfect en efficiënt kan aanpassen aan de dagelijkse stressfactoren en eisen waarmee we worden geconfronteerd. Dit doen we op alle gebieden van ons leven: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel, sociaal en professioneel. En ‘gezondheid’ gaat niet over één moment in het leven, maar over ons hele leven.

  Onderwijs is de sleutel
  ‘Gezondheid bevorderen betekent de gezondste optie omzetten in de meest toegankelijke’ (Ilona Kickbush, PhD). Het grootste potentieel voor een gezondere samenleving, met gezondere mensen, komt meestal vanuit voorlichting en educatie, aangepast aan alle levensfasen.
  Daaronder valt voorlichting over biologie en ziektebeheersing, maar vooral over hoe we onze emoties en onze gedachten kunnen sturen, wat de beste voeding is en wat de beste oefeningen zijn. Met gemakkelijke tips voor ons om sneller te herstellen en minder of (idealiter) geen burn-out te ervaren.
  Ook onderwijs over hormonale cycli en het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke biologie is belangrijk, inclusief het besef dat die het dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Onderwijs is de sleutel.
  Daarna komen onderzoek en milieumaatregelen. En daarna de investering in infrastructuur en medische technologie en apparaten, zoals ziekenhuizen, röntgenapparatuur, protheses enzovoort.
  De meest efficiënte strategie om het sterftecijfer te verlagen wordt niet gevormd door ziekenhuizen en geavanceerde technologie, maar door onderwijs.
  Laat dat even bezinken. Alzheimer, artrose en kanker zijn niet onvermijdelijk. ‘Gezondheidsbevordering’ betekent dat de beste optie de meest toegankelijke is, voor ons allemaal, in alle levensfasen, vanaf zeer jonge leeftijd, voor individuen en voor gemeenschappen.

  Bevordert onze gezondheidszorg dit? Nee. Onze overheid promoot zorgbedrijven, laboratoria en verzekeringsmaatschappijen meer dan een gezonde levensstijl. De overheid bevordert de bouw van ziekenhuisinfrastructuren en de introductie van nieuwe technologieën meer dan lessen over beweging, goede voeding en emotiemanagement. Evenmin bevordert de overheid programma’s voor ouders en ouderen om flexibel en sterk te blijven tijdens het ouder worden. Waarom? Omdat tijd geld is. In korte tijd kan meer winst worden gemaakt. Onze huidige levensstijl gaat steeds meer over haasten. We rennen zelfs als we slapen.
  Natuurlijke systemen kosten echter tijd. Ze richten zich meer op het proces en op het welzijn van de gemeenschap dan de doelen van enkelen. Als we ons daarvan bewust zijn, voelen we, en als we voelen, kunnen we efficiënt voor onszelf en anderen zorgen.
  Een betere gezondheid betekent dat je je beter voelt terwijl je genoeg geaard bent om niet door de meeste dingen te worden beïnvloed en dat je betere beslissingen kunt nemen voor jezelf en voor anderen. Dat is de missie van het hele Rugkliniek Eindhoven Team: om jou te helpen meer te voelen en je beter te voelen, en jou de tools te geven om voor jezelf en anderen te zorgen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply