Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bewegen & artrose: een goede combinatie!
  Rate this post

  Wat doe je wanneer je ergens in je lichaam pijn hebt? Veel mensen zijn geneigd om bij pijn hun lichaam rust te geven. Een zeer logische en vaak ook een verstandige reactie. Bij kneuzingen en andere pijnen, is het wijs rust te nemen zodat het lichaam kan herstellen. Maar bij gewrichtspijn is het aan te raden om juist het tegenovergestelde te doen, namelijk bewegen!

  Rust roest, dat geldt zeker voor een aandoening als artrose. Lekker naar buiten of werken in de tuin. Diverse sporten zijn ook een erg leuke vorm van beweging, alleen of met een groepje. Goed voor je algehele conditie en gevoel van welbevinden! Dagelijks bewegen is voor iedereen goed: het geeft energie, we voelen ons fitter en het helpt ons om op gewicht te komen of blijven. Ook voor mensen met artrose is beweging gezond. Voldoende bewegen helpt te voorkomen dat artrose zich verder ontwikkelt in de gewrichten.
  Bewegen beschermt namelijk de (aangetaste) gewrichten door de spieren eromheen te versterken en soepel te houden. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, neemt de pijn af. Ook zorgt beweging voor het voeden van het kraakbeen waardoor je gewrichten soepeler bewegen en je meer controle krijgt over de bewegingen die je met de gewrichten moet maken.

  Rustig beginnen
  Je beweegt voldoende wanneer je dagelijks een half uur wandelt of bijvoorbeeld in de tuin werkt. Bouw het rustig op. Dat betekent bijvoorbeeld dat je begint met tien minuten wandelen per dag. Elke week kun je daar vijf minuten aan toevoegen. Af en toe een rustdag is zeker in het begin verstandig. Je kunt ook voor een sport kiezen. Het is leuk en gezond. Je houdt sporten het langste vol wanneer je een sport kiest die je leuk vindt. Er zijn verschillende sporten waarbij je je spieren traint zonder je gewrichten al te zwaar te belasten. Ben je iemand die graag actief beweegt, dan kun je kiezen voor zwemmen of bewegen in warm water, fietsen, fitness, gymnastiek, wandelen of Nordic Walking. Wanneer je liever kiest voor een vorm van beweging op een rustige manier, dan is bijvoorbeeld yoga, tai chi of dansen een goede optie voor jou. Minder geschikte sporten zijn bijvoorbeeld volleybal, tennis en badminton. Vooral de onverwachte bewegingen en het springen geven een te zware belasting voor de gewrichten.

  Wees alert!
  Wanneer je in het verleden een sportblessure hebt gehad en je krijgt op diezelfde plek weer last, dan is het verstandig direct te stoppen met het sporten en naar je fysiotherapeut of huisarts te gaan. Wanneer je zeer pijnlijke en stijve gewrichten heeft, kun je het beste dagelijks oefeningen doen. Schakel hiervoor de hulp in van je fysiotherapeut.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply