Rate this post
 • Bewegen is van levensbelang
  Rate this post

  Het belang van een goede rug- of rompstabiliteit ­(core-stability) is inmiddels door veel wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Er is bij beweging altijd een afweging tussen mobiliteit en stabiliteit. Stabiliteit is afhankelijk van houding, externe krachten, bewegingssnelheid en vermoeidheid. Stabiliteit wordt gerealiseerd door op het juiste moment de goede combinatie van spieren aan te spannen. Belangrijk is dat de hierbij passende intensiteit en snelheid bij het aanspannen van de spieren wordt gehanteerd.

  Er blijkt een duidelijk verband te zijn tussen lage rugklachten enerzijds en het niet goed functioneren van de ­intrinsieke/kleine spieren. Deze spieren blijken van essen­tieel belang te zijn om een goede stabiliteit te waarborgen. Zij vormen de basis van waaruit verdere stabiliteit kan ­worden opgebouwd. Zonder goede basis is het niet ­mogelijk om een goede stabiliteit te genereren.
  Daardoor leidt het trainen van alleen de grotere spiergroepen, zonder dat de kleinere spieren in de rug hun werk goed doen, niet tot een goede stabiliteit in de rug. Dit zal dus niet het gewenste resultaat hebben ter preventie en behandeling van lage rugklachten.

  Rompstabiliteit
  Tot op heden kon de werking van deze intrinsieke/kleine spieren nog niet goed geïsoleerd gemeten worden. Met de Flexchair®Romp Balans Trainer (RBT) is een apparaat geïntroduceerd, waarbij op eenvoudige wijze de rompstabiliteit zowel gemeten als getraind kan worden.

  Uniek meet- en trainingssysteem
  De Flexchair®Romp Balans Trainer (RBT) is een kruk die op twee niveaus kan bewegen en daardoor dus heel instabiel is. De kruk is via de computer gekoppeld aan een uniek meet– en trainingssysteem. Om inzicht te krijgen in iemands rompstabiliteit voeren we de PAR-test (Persoonlijke Actieve Rugtest) uit. De gegevens worden opgeslagen in een landelijke database en na het testen zijn direct de uitslagen van de test bekend. De gegevens worden weergegeven in de vorm van getallen en grafieken. Op basis van deze gegevens wordt een individueel behandelplan opgesteld. Naast de training op de Flexchair® krijgt de cliënt van ons een persoonlijk oefenschema om thuis te oefenen.
  Alle meetresultaten worden opgeslagen in het dossier van de cliënt en dit is ook door de cliënt in te zien. Care to Move werkt intensief samen met de fysiotherapiepraktijk van Claske Mennink, die de Flexchair® gebruikt om jouw rugklachten te beoordelen en als trainingsmiddel.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply