Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bewegen op weg naar herstel
  Rate this post

  Vroeger werd wel gezegd dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel vrouwen met borstkanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid.

  Tijdens perioden van vermoeidheid zou je in feite tegen jezelf moeten zeggen: ‘Ik ben moe en dus ga ik een rondje rustig hardlopen.’ Chemokuren, bestralingen en hormoonpillen hebben als bijeffect onder andere vermoeidheid, buikklachten en bloedarmoede. Ook het brein krijgt een flinke opdonder te verwerken! Het blijkt dat chemo ook in de hersenen terechtkomt, wat weer gevolgen kan hebben op het denkvermogen van ons brein. Onderzoekers schatten dat 15 tot 80% van de mensen die chemotherapie hebben gehad, last heeft van vergeetachtigheid en zich moeilijk kan concentreren. Andere bijeffecten die kunnen optreden tijdens deze ziekte zijn depressies, stemmingswisselingen en angstklachten.

  Gezonde leefstijl ontwikkelen
  Het is de missie van het Centrum voor Coaching & Runningtherapie om je vitaliteit, fysieke en psychische kracht, geestelijke moed en veerkracht te bevorderen. Runningtherapie lijkt op een gewone hardlooptraining, maar dan op een heel rustig tempo en een rustige hartslag. Ons doel hierbij is vooral gericht op herstel en een gezonde leefstijl ontwikkelen. Hardlopen is goed voor ons brein en hart- en vaatstelsel. Door het rustige hardlopen maakt je brein ook de felbegeerde hormonen dopamine en serotonine aan, die een fijn gevoel geven. Spierkrachttraining is ook een belangrijk onderdeel van de trainingen. Doordat je spieren sterk worden, voel jij je zelf letterlijk ook sterker!

  Plezier
  Een van de belangrijkste onderdelen bij Runningtherapie is plezier beleven aan de sport en ervan te leren genieten. In en nabij Utrecht zijn genoeg plekken waar dat kan: in de prachtige natuur van landgoederen Amelisweerd en Rhijnhauwen (Bunnik, nabij Utrecht), landgoed Beerschoten (de Bilt), Het Panbos (Bosch en Duin) de Utrechtse Singel en de vele parken die Utrecht rijk is.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply