Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bewegen veel leuker voor ziekenhuispatiënt
  Rate this post

  Patiënten die tijdens een ziekenhuisopname in beweging moeten komen om hun herstel te bevorderen, kunnen dat nu op een leuke en speelse manier doen.

  De Stichting Kiosken heeft hiervoor twee hulpmiddelen geschonken aan het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht: een spelsysteem van het merk Silverfit (vergelijkbaar met de bekende Nintendo Wii voor thuis) en een hometrainer van dezelfde producent, waarmee de fietser zich via een groot scherm waant in een mooie en steeds veranderende buitenomgeving.

  De fysiotherapeuten van het ziekenhuis hadden een aanvraag ingediend bij de stichting, die als doel heeft het ondersteunen van patiëntcomfort uit de opbrengst van cadeauwinkeltjes in het ziekenhuis. De aanvraag ter waarde van € 14.500 werd gehonoreerd. De toestellen staan inmiddels opgesteld in de oefenzaal en worden nu gebruikt bij de therapie.

  Allerlei spelletjes
  ‘Tijdens een ziekenhuisopname lig je als patiënt tachtig procent van de tijd in bed’, legt fysiotherapeut Frank de Kort uit. ‘Wanneer wij patiënten willen activeren en mobiliseren, moeten we dat passieve patroon zien te doorbreken. Dat wordt veel gemakkelijker als we het bewegen aan­trekkelijker kunnen maken.’ De patiënt kan met het spelsysteem zittend, staand en zelfs vanuit een rolstoel allerlei spelletjes doen, waarbij diverse spieren en gewrichten en het evenwicht worden gestimuleerd doordat er bijvoorbeeld moet worden gebukt, opgestaan, gelopen of een bepaalde beweging moet worden gemaakt.

  Variatie
  Ook qua hersentraining wordt de patiënt uitgedaagd doordat er reactie- en herkenningselementen in de spellen zitten. ‘Er is zóveel variatie, dat we voor iedere patiënt wel een geschikte oefening kunnen vinden’, aldus De Kort. ‘We zijn er dan ook erg blij mee.’ De aanvraag werd mede gedaan uit naam van de afdelingen Geriatrie, Psychiatrie en Neurologie, die de beide ‘Silverfits’ ook gaan gebruiken voor hun patiëntengroepen, bijvoorbeeld mensen die een beroerte hebben doorgemaakt. De apparaten zijn mobiel en kunnen dus naar een andere afdeling worden gereden. De fysiotherapeuten zullen het personeel daar gaan trainen om ermee te werken, zodat zo veel mogelijk patiënten er profijt van kunnen hebben.

  Pleisters in 6 kleuren
  Voor het eerst zijn er pleisters in Nederland te koop in meerdere huidskleuren, omdat immers niet elke huid er hetzelfde uitziet. Het kleurrijke en idealistische initiatief van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) draagt de naam ‘Het Grotere Verband’ en heeft een dubbele functie: met de opbrengst van de verkoop van de pleisters worden medicijnen en lokale doktersposten in Afrika gefinancierd. De directeuren Anneke Sanderse en Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis ondersteunen het product van harte (foto). De pleisters zijn te koop bij Etos, Trekpleister en DA drogisten voor € 3,99 per set van 24 pleisters in zes kleuren. Kijk ook op www.nasf.nl/hetgrotereverband.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply