fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Bewegend richting herstel

  Wanneer je zware behandelingen tegen kanker krijgt of hebt gehad, krijg je vaak te maken met allerlei vervelende bijeffecten: vermoeidheid, pijn, stijve spieren en gewrichten, een gevoelige huid, spanning en stress, het hoort er allemaal bij.

  Je hebt daarom misschien niet bepaald zin om op een sportieve manier te bewegen. Toch kan trainen tijdens en na de behandelingen veel gezondheidsvoordelen geven. Daarom is het zeker waardevol om dit een kans te geven.

  Hulp bij bewegen
  Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van kanker of de medische behandeling van de kanker. Je kunt hierbij denken aan lichamelijke problemen als gevolg van operaties, bestraling of chemotherapie. De problemen die je bijvoorbeeld ervaart bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, kunnen door middel van oefentherapie beperkt worden.

  Voorlichting en advies
  Tijdens de therapie wordt aandacht besteed aan conditie- en krachttraining, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en manuele lymfedrainage. Ook is er ruimte voor voorlichting en advies. Kanker kan niet alleen een flinke aanslag zijn op je lichaam, maar ook op je geestelijke gesteldheid. Daarom spelen psychische en sociale factoren ook een rol bij oncologische fysiotherapie. De oncologiefysiotherapeut biedt een luisterend oor en coacht je wanneer je daar behoefte aan hebt.

  Wetenschappelijk onderzoek
  Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Hieruit blijkt dat er met name effecten te zien zijn op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van de belastbaarheid en de terugkeer naar je werk. Daarnaast is uit de praktijk gebleken dat de patiënt bij de behandeling van kanker minder last heeft van de verschillende bijwerkingen zoals misselijkheid en moeheid, en tevens dat de chemokuur beter volgehouden kan worden.

  Passende sport
  Cancer Care Center biedt in alle vestigingen de mogelijkheid om onder leiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten te trainen. De therapeuten helpen cliënten tevens om ook na het trainingstraject actief te blijven. Samen met de cliënten gaan ze op zoek naar een passende sport of andere lichamelijke activiteit die iemand kan doorzetten.

  Oedeemfysiotherapie
  Een abnormale ophoping van vocht in het lichaam wordt ‘oedeem’ genoemd. Het is vaak één van de gevolgen van een operatie, bestraling of hormoon- en chemotherapie. Een gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut kan dit behandelen door middel van manuele lyfmedrainage. Dit is een massagetechniek om vocht af te voeren. Andere behandelmogelijkheden zijn compressietherapie (zoals zwachtelen, aanmeten van steunkousen), lymftaping, littekenbehandeling, oefentherapie, voorlichting en het aanleren van zelfmanagement.

  Oncologiefysiotherapie kan onder andere ingezet worden bij:

  – pijn
  – spierzwakte
  – conditieverlies
  – vermoeidheid
  – stijfheid van gewrichten en spieren
  – problemen met het uitoefenen van dagelijkse bezigheden
  – spanningsklachten
  – stug littekenweefsel
  – huidveranderingen
  – vochtophopingen

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply