Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Beweging is het beste dieet!

  Tegenwoordig is het een maatschappij van fastfood veel en ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging. In het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam, afdeling sociale geneeskunde, kijkt men naar feiten en cijfers en concluderen zij dat het is tijd voor rigoureuze maatregelen van overheidswege. Bijna één op de acht kinderen is nu al te dik. Uit nieuw onderzoek weet men dat elke jongere generatie op dezelfde kalenderleeftijd dikker is dan de voorgaande. De snelheid waarmee dit gebeurt neemt toe naarmate de generatie jonger is. Dat is zeer zorgelijk, omdat vaststaat welke rampzalige gezondheidseffecten het directe gevolgzijn van overgewicht.

  Bewegen is goed voor de gezondheid! Dat hoor je waarschijnlijk maar al te vaak, en natuurlijk denk je dat het ook zo is. Maar waarvoor dan precies? Eerst een paar cijfers. Slechts ongeveer de helft van de ­Nederlanders voldoet aan de Nederlandse norm rond bewegen (een half uur matig intensieve beweging op ten minste 5 dagen per week). Minder dan de helft van de Nederlandse kinderen en jongeren voldoet aan de beweegnorm. Een recent onderzoek toonde aan dat zelfs 95 procent van de kinderen in tien stadskernen uit groep 3 tot en met 7 niet voldoet aan de beweegnorm. Alarmerend!
  Het te weinig zorgen voor lichamelijke activiteit is verantwoordelijk voor zo’n 8000 sterfgevallen per jaar in Nederland. Sterfte door hartaandoeningen is natuurlijk sterk gerelateerd aan het te weinig bewegen. Bewegingsarmoede (zoals te weinig bewegen wel wordt genoemd) kost de maatschappij jaarlijks 725 miljoen euro!

  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat inactiviteit een verhoogd risico geeft op het krijgen van de volgende ziekten: hartziekten, type II diabetes (suikerziekte), darmkanker, depressie en angst, osteoporose en over­gewicht. Overgewicht geeft een verhoogd risico op onder meer diabetes type II, verhoogde bloeddruk en cholesterol, hart- en vaatziekten, borst-/ darm-/ endometriumkanker en osteoartrose (‘slijtage’ van vooral de knieën en heupen).
  Als team van fysiotherapeuten die bewegen tot hun vak hebben gemaakt, zijn wij op de hoogte van deze risico’s. Als je actief zou willen worden, dan kunnen wij je daarbij helpen door bijvoorbeeld een beweegprogramma of begeleid sporten. Jij bent toch ook gesteld op jouw gezondheid?

  Als mensen wordt gevraagd wat ze het belangrijkste vinden in het leven, blijkt keer op keer dat gezondheid het hoogste goed is. Bewegen is goed voor iedereen. Bovendien is bewegen leuk en gezellig. Het geeft een goed en gezond gevoel, bevordert de conditie en kan samen met anderen worden gedaan. Een goede gezondheid en voldoende beweging gaan dus hand in hand.

  Erwin Schell
  Schell Fysiotherapie

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply