Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • In beweging voor een sneller herstel
  Rate this post

  Weer zonder problemen kunnen werken, sporten en leven. Zo fit mogelijk zijn en blijven. Dat is wat je wilt. En dat is niet meer zo vanzelfsprekend als je kanker hebt of hebt gehad. Maar daar kun je wat aan doen. Blijf niet afwachten tot het weer een keer beter gaat maar kom in actie. Je kunt veel doen om de behandelingen zo fit mogelijk te doorstaan en sneller te herstellen. ‘Better in, better out’!

  Vermoeidheid komt erg vaak voor bij mensen met kanker als gevolg van de ziekte en de behandelingen. Maar bijvoorbeeld ook verminderde spierkracht, pijn en spanningsklachten. Hierdoor worden dagelijkse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden opeens een hele opgave. Je hebt geen puf meer om leuke dingen te gaan doen. Dit gaat ten koste van je kwaliteit van leven. Maar gelukkig kun je daar wat aan doen.

  Gespecialiseerd in kanker
  Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met een vorm van kanker. Die heeft daarvoor een 4-jarige master-opleiding gevolgd. Deze fysiotherapeut richt zich dan ook op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat.

  Drs. Foke van Baren, oncologiefysiotherapeut bij Fysio Koudekerk: ‘Vroeger werd wel gezegd dat je, als je kanker hebt, veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek, want bestralingen en chemotherapie vormen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen zorgen voor functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel mensen met kanker zijn dan ook geneigd om rust te nemen, maar bewegen is wél aan te raden voor een sneller herstel. Dat moet natuurlijk wel verantwoord gebeuren. Ik kan ervoor zorgen dat de patiënt weer conditie opbouwt.’

  Bij Fysio Koudekerk werk je in individuele sessies of in groepsverband met Foke aan het herstel van je kracht, conditie en mobiliteit. Ook is er veel aandacht voor het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. Foke ­bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of ­sporten het best voor jou is.
  Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na medische behandeling. Zelfs in de fase dat herstel van kanker niet meer mogelijk blijkt kan de oncologie­fysiotherapeut verlichting geven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply