Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Bewuste aanraking voor een veilige basis
    Rate this post

    Gelukkig zijn met wie je bent. Het klinkt eenvoudig, en toch… Toch zijn er veel mensen die worstelen met wie ze zijn, en voor wie geluk niet zo tastbaar is.

    Als je gelukkig met jezelf wilt zijn, is het hebben van een goede basis een voorwaarde. Een goede hechting dus. Als je veilig gehecht bent, vertrouw je de ander en jezelf en kun je vanuit dat basisvertrouwen je eigen pad gaan volgen. Je kunt dingen ontdekken en leren, vanuit een zekere, veilige haven. En ook al hebben wij, als moeders, allemaal de intentie een veilige haven te bieden voor onze kinderen, toch lukt dat niet altijd.

    Er zijn veel ouders, moeders, in mijn praktijk die vertellen over een heftige bevalling. Een heel snelle, een stagnerende, eentje met ingrepen. Zoveel moeders, zoveel verhalen. De overeenkomst tussen deze verhalen is vaak dat moeders een hulpeloos gevoel hadden en ze er ‘niet helemaal bij waren’. Sommige baby’s zijn met tangen of pompen ter wereld gekomen, misselijk en met pijn. Dus, stel je voor: een moeder die er lichamelijk is, maar emotioneel wordt overspoeld met een baby in pijn. En vandaaruit probeer je, als moeder, met alles wat je kunt een goede start te geven aan je kleintje.

    Bewuste en positieve aanraking legt de basis voor een gevoel van geborgenheid en bescherming, voor veiligheid. Maar, als je overweldigd bent en ‘er niet helemaal bij bent’, is die bewuste aanraking wellicht niet altijd aanwezig. En de begrenzing van je eigen lichaam, die veiligheid dat je weet waar jij eindigt en de ander begint, die ervaar je vanuit je huid. Die bewuste aanraking die je als moeder aanbiedt aan je baby, is dus heel belangrijk.

    Als aanraking voor het kind te heftig is en de volwassene zich, door overweldigende emoties binnen in zichzelf bijvoorbeeld, niet volledig afstemt op wat het kindje nodig heeft, kan er al een probleem ontstaan: een mismatch. En dat is één keer echt niet erg, maar wanneer de signalen van de baby van overregistratie niet voldoende worden gerespecteerd of onjuist worden geïnterpreteerd, is aanraking een onveilig gevoel. Dan zorgt aanraking, een tastprikkel, voor spanning en kan een geborgen gevoel, een veilige basis, dus niet worden gevonden in het kindje zelf.

    Waar ik als ergotherapeut (gespecialiseerd in zintuigen, hechting en trauma) dan mee kan helpen, is om je toch zo zelfstandig en fijn mogelijk thuis of op school te laten functioneren. Dat doe ik door te kijken naar je zintuigen, onder andere naar je tast, om de aanraking weer prettig te laten zijn. Maar ik kan je ook helpen de signalen van je kindje te leren interpreteren, zodat je weet wanneer je prikkel te heftig is of precies goed. Dan kun jij, als ouder, je kindje ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply