Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bij dementie verandert er veel
  Rate this post

  Mijn vader opent de deur als we op zaterdagmiddag aanbellen. We eten vanavond mee. ‘Is mam al met het eten begonnen?’ vraag ik hem, terwijl ik mijn dochter uit haar jas help. Mijn vader slaakt een zucht. ‘Ze staat al een half uur in de keuken. Ik weet niet wat ze aan het doen is, maar ze laat me niet helpen en ze is in ieder geval niet aan het koken. Ik weet het soms ook niet hoor!’ Zijn ogen staan verdrietig en zijn stem klinkt geïrriteerd.

  Ik loop de keuken binnen. De blauwe ogen van mijn ­moeder kijken me verbaasd aan. De tv staat aan, de bestekla is open en de aardappels liggen op de grond. ‘Kom, we gaan samen koken’, zeg ik. ‘Wil jij de aardappels schillen? Dan snij ik de boerenkool.’ Ik geef mijn moeder het aardappelschilmesje en vraag mijn vader de tv uit te zetten. Enigszins opgelucht kijkt mijn moeder me aan. ‘O ja, dat is goed. Weet je, ik vind samen koken altijd zo leuk’, zegt ze.

  Dementie
  De moeder van Babette heeft kortgeleden de diagnose ‘dementie’ gekregen. De diagnose is lastig voor haar moeder, maar ook voor Babette en haar vader. Als er iets verandert, probeert iedereen zich aan te passen aan deze verandering, maar door de dementie lukt dat niet altijd meer op de goede manier. Dat merkt ook de persoon die het treft. Er ontstaat frustratie, verdriet of boosheid. Ook voor de omgeving is het niet altijd gemakkelijk om goed om te gaan met het veranderde gedrag. Hoe iemand reageert op het dementieproces, hangt erg af van wat voor persoon hij of zij altijd is geweest.

  Tips
  Toch zijn er een aantal algemene tips over de omgang met dementie. Resi, GZ-psycholoog in Bruggerbosch, noemt er tijdens een themabijeenkomst een paar: ‘Het is belangrijk om zoveel mogelijk rustig te blijven. Gebruik korte zinnen en stel één vraag per keer. Vermijd te veel indrukken: geluid van radio of televisie kan voor onrust zorgen. Probeer altijd zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoefte die degene met dementie heeft.’ ‘Ook van belang is het om degene met dementie niet te overvragen: verlang geen dingen meer die iemand niet of niet goed meer kan. Mensen met een dementie zijn vaak heel gevoelig voor sfeer en de manier waarop met hen wordt omgegaan. Tact en geduld zijn hierbij heel belangrijk. Resi adviseert om iemand nooit te gaan ‘overhoren’. ‘Ga geen vragen stellen als ‘Wie was er gisteren hier?’ en ‘Waar gaan we morgen naartoe?’. Deze vragen ­kunnen heel bedreigend overkomen.’

  Bijeenkomsten en cursussen
  In Bruggerbosch vinden met regelmaat themabijeenkomsten plaats en ook worden er cursussen aangeboden over onder andere de omgang met dementie. De belangrijkste tip van Resi? Zorg voor voldoende ontspanning. Voor zowel degene met dementie als degene die voor hem of haar zorgt. Dat is noodzakelijk om het samen te kunnen volhouden.

  Herken je je in het verhaal van Babette? Wil je graag meer weten over dementie, hoe je hiermee kunt omgaan en wat Bruggerbosch hierin kan betekenen? Kijk eens op de website of neem contact op met een van de maatschappelijk werkers van Bruggerbosch.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply