Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Ik blééf steeds maar door mijn enkels gaan’

  Ik leid een actief leven en werk drie dagen in een winkel, waarbij ik veel op en neer loop en vaak de trap op en af moet. Elke week ga ik een paar keer naar de fitness en volg groepslessen met vriendinnen. Ook wandel ik veel met de hond. Ik heb zwakke enkels en verstuikingen, en verzwikkingen zitten in een klein hoekje. Door mijn enkelblessures heb ik regelmatig pijnklachten tijdens het staan, lopen en sporten.

  Als ik even niet uitkijk, kan ik al uit balans raken. Inmiddels weet ik uit ervaring dat ik door iets kleins op de weg of een kleine misstap mijn enkels al kan bezeren, bijvoorbeeld door een stoeptegel die uitsteekt of bij het lopen op onverharde wegen. Tijdens het wandelen verzwik ik regelmatig mijn enkels. Mijn voet is dan zeer pijnlijk, wordt blauw en is opgezwollen. Door regelmatig te koelen met ijsklontjes wordt de pijn iets minder. Maar vervelend is het wel!

  Kortgeleden verzwikte ik in het park mijn enkel ernstig naar buiten en voelde het alsof er iets scheurde. Ik verging van de pijn! Steunen op mijn voet ging niet meer en lopen al helemaal niet. Gelukkig was er niets gebroken, maar om mijn voet veel rust te geven, heb ik me wel twee weken ziekgemeld. Sporten kon ik dus helemaal wel vergeten…

  Langzamerhand was ik mijn steeds terugkerende klachten zó beu dat er echt eens iets moest gebeuren. Een kennis gaf mij de tip om een podoloog te bezoeken. Nog nooit eerder had ik van een podoloog gehoord en maakte ik een afspraak bij Anja. Zij onderzocht mijn voeten en enkels, maakte een echo van mijn enkel en zag daar duidelijk op dat mijn enkelbandjes overrekt waren. Tijdens de loopanalyse was te zien dat ik mijn voeten naar binnen kantelde en ik mijn voeten niet goed kon afwikkelen. Zij raadde mij aan corrigerende zolen te dragen die mijn stand en stabiliteit zouden verbeteren. Ook gaf Anja mij oefeningen die mijn enkels sterker zouden maken.

  Inmiddels draag ik mijn steunzolen in al mijn schoenen en doe dagelijks de aanbevolen oefeningen. Nu kan ik weer fijn wandelen met mijn hond en ben ook weer begonnen met sporten. Door het dragen van de steunzolen voel ik mij zekerder, heb geen pijn meer en sta stabieler op mijn voeten. En het allerbelangrijkste is: ik ben niet één keer meer door mijn enkel gezwikt!
  – Anne-Marie (42)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply