Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik bleek een verslechterd gehoor te hebben’
  Rate this post

  Mijn dochter merkte op een dag op: ‘Mam, moet je niet eens een gehoortest laten doen? Je lijkt wel doof!’ Ik was beledigd en wilde er niks van weten. 

  Ik had twee jaar geleden een bril aangeschaft en dat was wat mij betreft voldoende. Er was niks mis met mijn gehoor! Tot ik steeds vaker opmerkingen van mijn omgeving kreeg dat ik niet reageerde als ze me wat vroegen. Ook merkte ik dat ik in het verkeer af en toe gevaarlijke situaties veroorzaakte. Dan was ik lekker aan het fietsen en hoorde ik niet eens dat ik werd ingehaald door een andere fietser of dat er een auto aankwam. Je denkt dat je in het verkeer alles met je ogen doet, maar je gehoor is net zo belangrijk. Ik ontkwam er niet meer aan; ik moest naar de audicien.

  Mijn dochter ging gelukkig mee, want ik vond het best spannend. Ik bleek inderdaad een verslechterd gehoor te hebben aan beide oren en sindsdien loop ik rond met kleine en onopvallende gehoorapparaatjes. Ik merk nu weer hoe fijn het is om goed te horen. Daardoor kan ik mijn gehoorverlies een stuk makkelijker accepteren. Het is zoals het is en daar heb ik vrede mee. En mijn dochter is bovendien heel blij dat ik weer goed kan horen, want nu hoeft ze me niet steeds meer te roepen!

  – Anke (49 jaar)

  ‘Gratis’ hoortoestel?
  Ook bij Kooijman Hoortoestellen zijn er ‘gratis’ hoortoestellen. Ina Kooijman, verantwoordelijk voor de facturatie bij Kooijman Hoortoestellen, legt dit uit. ‘De hoortoestellen zijn tegenwoordig door de zorgverzekeraars ingedeeld in 6 categorieën. Categorie 1 tot en met 5 zijn de hoortoestellen die in aanmerking komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars bepalen de verkoopprijs van deze hoortoestellen. Zij vergoeden van deze verkoopprijs 75% en 25% is een eigen bijdrage. Dit systeem is wettelijk vastgelegd. Categorie 6 zijn de hoortoestellen waarvoor veel zorgverzekeraars geen vergoeding verstreken. Dit zijn de hoortoestellen met de meest recente technieken.’ Waarom zijn hoortoestellen dan ‘gratis’? ‘Ik wil de hoortoestellen niet ‘gratis’ noemen’, aldus Ina. ‘Ik wil eerder zeggen dat verzekerden een dusdanig goede verzekering hebben afgesloten bij hun zorgverzekeraar, dat deze zorgverzekeraar het hoortoestel volledig vergoedt. Heel veel verzekerden hebben een aanvullende verzekering bij hun zorgverzekeraar afgesloten. Deze aanvullende verzekering vergoedt in de meeste gevallen de 25% eigen bijdrage, waardoor de slechthorende zelf niets hoeft te betalen. Het hoortoestel wordt dus volledig vergoed door de zorgverzekeraar! Verzekerden kunnen dit nalezen in hun polisvoorwaarden, of wij kunnen dit nakijken voor verzekerden. Er blijft natuurlijk wel het eigen risico van € 385,- per jaar. Mocht er nog een stukje eigen risico openstaan, dan zal de zorgverzekeraar dit verrekenen met de vergoeding.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply