Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Rate this post

  Het is een bijzonder moment voor Helga van Manen (61): het gesprek over haar borstkankerervaring betekent ook direct haar laatste bezoek aan Alrijne Ziekenhuis op dit gebied. ‘Ik ben nu ontslagen en ik had niet gedacht dat het zó goed zou voelen! Het is een soort opluchting.’

  In de afgelopen vijf en een half jaar is er veel gebeurd: eerst kreeg ze via het bevolkingsonderzoek (de ‘bus’, zoals zij het noemt) te horen dat er een plekje gevonden was. Daarna volgde een spannende week, waarna ze hoorde dat haar klieren gelukkig niet waren aangetast. Toch besloot ze toch om de hele borst eraf te laten halen en direct een nieuwe borst te laten maken. ‘Ik ben daar wel rationeel in. Het was wel een pittige operatie, vooral omdat het een vrij lange operatie is. Dat kwam doordat er direct na het verwijderen van de borst een prothese geplaatst is. Maar ik hoefde nu gelukkig geen bestraling en ook geen chemo.’

  Snel aan de slag
  Omdat Helga een eigen zaak heeft (Van Manen Aan Tafel in Leiden), wilde ze zo snel mogelijk weer aan de slag. ‘Ik ben na twee en een halve week weer gaan werken. Het gaf me afleiding. Het helpt om de dingen te blijven doen die je altijd doet. Ik heb wel makkelijk praten, omdat ik geen chemo hoefde. Als je dat wel krijgt, dan voel je je natuurlijk veel akeliger.’ Helaas was hiermee de ellende nog niet voorbij: uit erfelijkheidsonderzoek bleek dat ze ook gen-drager was. Dat betekende een nieuwe operatie (namelijk het weghalen van de eierstokken) en een dilemma: ‘Ik wilde geen hormoonpillen slikken, maar ik had 90% kans dat ik in mijn andere borst ook kanker zou krijgen. Je krijgt dan zoveel adviezen, dat het moeilijk is om te beslissen. Best verwarrend. Ik heb toen een gesprek met mijn huisarts gevraagd, die mij goed kent. Hij kon goed aangeven wat volgens hem het beste bij mij past. En dat betekende: ook de andere borst er preventief af laten halen.’

  Toegankelijke zorg
  Dat betekende opnieuw een operatie, waar ze gelukkig ook goed van herstelde. Daarna volgde nog een traject van nacontroles in Alrijne. ‘Het is fijn om steeds gerustgesteld te worden.’ Helga heeft de begeleiding in Alrijne sowieso als erg prettig ervaren. ‘Heel attent en laagdrempelig. Als ik me ergens zorgen om maakte, kon ik er altijd direct terecht. De lijnen zijn ook kort, waardoor de communicatie in het ziekenhuis heel goed is.’

  Truitje omhoog
  Helga is blij dat ze nu weer haar gewone leven heeft opgepakt. Haar winkel draait prima en ze kan alles weer doen wat ze wil. ‘Ik ben blij met mijn nieuwe borsten en mijn man gelukkig ook. We maken weleens grapjes over mijn ‘jonge borsten’. En als er een vrouw in mijn winkel komt en bijvoorbeeld opziet tegen een operatie, dan trek ik gerust mijn truitje omhoog, om te laten zien hoe mooi het resultaat geworden is.’

  Borstkanker: een Samen+-behandeling
  Vrouwen die klachten of afwijkingen hebben die mogelijk samenhangen met een vorm van borstkanker, willen snel weten waar ze aan toe zijn. Maar ze willen natuurlijk ook de beste zorg en het liefst dichtbij huis. Om dat te bieden, werken Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda nauw samen onder de noemer ‘Samen+’. Door de bundeling van kennis en ervaring wordt de kwaliteit van de zorg voor patiënten met borstkanker verder verbeterd.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply