Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Blijf niet rondlopen met tandvleesontsteking
    Rate this post

    Parodontitis is een chronische ontsteking van het tandvlees waarbij het bindweefsel en bot rondom tanden en kiezen verloren gaan. Dit kan ertoe leiden dat gebitselementen verloren gaan en de kauwfunctie vermindert. Dit is esthetisch gezien voor veel mensen onaanvaardbaar, maar ook de algehele gezondheid kan hieronder lijden, omdat er een constante reactie van het immuunsysteem op deze ontsteking aanwezig is.

    Ongeveer 90% van de wereldbevolking heeft gingivitis. Gingivitis is ontstoken en bloedend tandvlees. Dit begint vaak al op jonge leeftijd, wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd. Gingivitis is de voorloper van parodontitis. Ongeveer 40-45% van de bevolking krijgt te maken met chronische parodontitis, waarbij de ontsteking er langzaam voor zorgt dat het steunweefsel verloren gaat. De agressieve vorm van parodontitis zie je bij 10% van de bevolking. Deze vorm begint vaak in de puberteit of bij jongvolwassenen, en zorgt voor snel verlies van steunweefsel, waardoor gebitselementen vroegtijdig verloren gaan.Niet iedereen die gingivitis heeft krijgt parodontitis, omdat het een aandoening is waarbij meerdere factoren een rol spelen. De belangrijkste factoren zijn aanleg, invloeden van bepaalde systemische ziekten, roken en stress.

    Parodontitis en ziektes
    Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de samenhang tussen verschillende systemische ziekten en parodontitis. Bij onder andere de volgende aandoeningen is het belangrijk de parodontitis onder controle te krijgen: COPD, diabetes en auto-immuunziekten zoals reuma. Maar ook tijdens de zwangerschap is parodontitis niet gewenst.
    Bij mensen met COPD is er een verhoogd risico op longontsteking wanneer bacteriën van een onbehandelde parodontitis worden ingeademd. Bij diabetes is het zo dat het twee kanten op werkt. De verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt voor een verslechtering van de parodontale situatie, terwijl de verslechterde parodontale situatie er weer voor zorgt dat de bloed­suikerspiegel slecht te reguleren is. Dit geldt voor zowel voor diabetes type I als type II. Mensen met diabetes hebben een veel hoger risico op parodontitis, en het herstel van parodontitis verloopt veel moeizamer dan bij mensen zonder diabetes.

    Zwangerschap
    Ook in de zwangerschap geeft parodontitis een verhoogd risico, en dan met name op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Vrouwen die gevoelig zijn voor parodontitis hebben een grote kans op versnelde afbraak van de steunweefsel rondom de tanden en kiezen tijdens de zwangerschap, vaak met onherstelbare schade. De ontsteking zorgt ervoor dat bepaalde enzymen verhoogd aanwezig zijn. Deze enzymen kunnen ervoor zorgen dat een vrouw veel te vroeg bevalt of dat het gewicht van de foetus sterk achterblijft.

    Al met al genoeg redenen om niet met ontstoken tandvlees rond te blijven lopen. Wil je weten of je gingivitis of parodontitis hebt en/of wil je dit laten behandelen? Bel ons voor meer informatie of om een afspraak te maken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply