Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik blijf maar één woord herhalen: ongelooflijk!’
  Rate this post

  Het Bariatrisch team van ZorgSaam levert ondersteuning bij afvallen en behoud van gewicht voor kinderen en volwassen van 18 tot 65 jaar. In het centrum worden gastric bypasses (maagomleidingen) en gastric bandings (maagbandjes) toegepast. Er is individuele, persoonlijke begeleiding en de wachttijden zijn kort.

  Alle controles na de operatie zijn individueel. Na het 5e jaar vervallen de controles bij de chirurg of de verpleegkundig specialist. De controles bij de internist blijven levenslang en kunnen zowel bij ZorgSaam als bij ADRZ plaatsvinden. Bij ZorgSaam kun je terecht bij verschillende internisten in zowel Terneuzen, Oostburg als Hulst. In het ADRZ kun je bij de internist terecht in zowel Goes als Vlissingen.

  Jongeren met overgewicht
  Het Kinderobesitasteam bestaat uit ervaren deskundigen in het begeleiden van kinderen tussen de 4 en 18 jaar op het gebied van geneeskunde, psychologie, diëtetiek, fysiotherapie, fitness en atletiek. Het streefdoel is een optimale fysieke en mentale conditie en een normaal lichaamsgewicht. Het Kinder­obesitasteam richt zich niet alleen op het kind, maar ook op het gezin als geheel. Dit doen zij volgens de aanpak van Professor van Mil volgens het principe ‘Verder kijken dan de kilo’s’. Hiermee wordt individueel een begeleidingsplan opgesteld met als doel het verlagen van de BMI, ‘Body Mass Index’.

  ‘Vanaf mijn vijftiende ben ik aan het modderen met mijn gewicht. Alle diëten heb ik geprobeerd. Ondertussen had mijn gewicht een slechte invloed op mijn bloeddruk, astma en reuma. Vorig jaar, na 30 jaar sukkelen, besloot ik dat het tijd was voor een serieuze oplossing, een maagverkleining.
  De verwijzing vragen bij de huisarts was achteraf gezien de grootste stap. Het betekende een definitieve start na een lange periode van nadenken, inlezen, erover praten, twijfelen en beslissen. Gelukkig was de huisarts meteen welwillend. Hij schreef een verwijzing voor een internist en sprak over Bergen op Zoom. Ik mocht zelf kiezen waar ik naartoe wilde. Door de positieve ervaringen van kennissen met een bariatrische ingreep in Terneuzen koos ik voor Zeeuws-Vlaanderen.

  Praat met ervaringsdeskundigen
  Veel mensen laten hun maag verkleinen en het taboe is er wel een beetje af. Als je er op let, zijn er veel mensen met ervaringen. Ga met hen praten en lees je goed in op bijvoorbeeld de website van ZorgSaam. Kijk niet teveel op Facebook en forums waar ze beschrijven wat er allemaal mis kan gaan. Dit soort ervaringen maken je aan het twijfelen en dat is, weet ik nu, helemaal niet nodig.

  Snel aan de beurt
  In het ziekenhuis heb je eerst gesprekken met verschillende deskundigen. De informatie over wat je kunt verwachten tijdens en na de operatie is uitgebreid. In april stapte ik naar de huisarts en in juli kon ik al worden geopereerd. Vanwege een geplande vakantie heb ik dat nog even uitgesteld, maar begin oktober was het toch zover. Een fijn proces: snel aan de beurt en daarna ook nog eens zo’n vijf jaar goed begeleid.

  Anders met eten omgaan
  Die persoonlijke begeleiding is belangrijk. De medische check-ups in het eerste jaar geven een gerust gevoel. Een maagverkleining is namelijk geen oplossing; het blijft een hulpmiddel. Je moet anders gaan leven en anders met eten omgaan. Je moet 6 à 7 keer per dag eten omdat je maag veel kleiner geworden is. Het bijslikken van multivitaminen is voor de rest van je leven.

  Groot verschil
  In het afgelopen half jaar ben ik ruim 33 kilo verloren. Eigenlijk ben ik al tevreden, maar er zou volgens chirurg Cardon nog 10 kilo af kunnen gaan. Wat een verschil! Mensen zien het natuurlijk aan me en ik krijg veel positieve reacties. Ik heb een ander gewicht, maar ook een andere uitstraling. Het verandert je hele leven. Ik ben compleet van de bloeddrukpillen en astmapuffer af en kan weer goed traplopen. Wat een verademing!’

  Sandra Joziasse uit Koudekerke

  Gezondheidsrisico’s bij overgewicht

  – suikerziekte
  – galstenen
  – hoge bloeddruk en hart- en vaatlijden
  – gewrichtsproblemen van heupen, knieën en enkels
  – slaapapneu
  – zure oprispingen
  – angst en depressie
  – verminderde vruchtbaarheid
  – huidafwijkingen
  – zwelling in de onderbenen en enkels
  – stress-incontinentie
  – menstruatiestoornissen
  – verstoord vetmetabolisme
  – trombose
  – bepaalde vormen van kanker
  – nierfunctieproblemen

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply