Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Bolle buik & enorme enkels
  Rate this post

  Zwanger: een hele verandering voor je lichaam. Naast die immens dikke buik aan de buitenkant, gieren ook de hormonen door je lichaam. Je kunt in die welbekende emotionele achtbaan terechtkomen door de hormoon­wisselingen; óók je enkels doen mee. Wanneer je naar beneden kijkt, zie je naast je ronde buik ook immens dikke enkels! ‘Zucht, nee hè…’ Je partner rent naar de winkel voor die begeerde reep chocolade om jouw stemmingswisselingen in bedwang te houden. Maar hoe voorkom of behandel je jouw gezwollen enkels?

  Tijdens zwangerschappen komt het vaak voor dat de enkels dikker worden. De toename van de hormonen oestrogeen en progesteron zorgt ervoor dat de vaatwanden slapper worden. Hierdoor kan vocht makkelijker vanuit de bloedvaten het weefsel in lopen. Daardoor kan een zwelling ontstaan. Daarnaast wordt de baarmoeder groter, waardoor de bloedtoevoer vanuit de benen naar het hart wordt belemmerd. Dit heet ‘zwangerschapsoedeem’. Het oedeem heeft als gevolg dat de huid strak gaat staan, en creëert daarmee een onaangenaam gevoel.

  Nog een ongemak
  Spataderen ontstaan vaak in de eerste maanden van de zwangerschap en kunnen voorkomen in de benen, liezen en schaamstreek. Ze ontstaan door extra druk op de aders van de benen, waardoor deze zwaar en vermoeid kunnen aanvoelen. Na de bevalling verdwijnen de meeste spataderen gelukkig weer, maar in sommige gevallen blijven ze aanwezig. Zelfs wanneer de spataderen verdwijnen, kan de ader wél beschadigd zijn. Als je voor de tweede keer zwanger wordt, kunnen deze spataderen (soms erger) terugkeren.

  Steun!
  Door een steunpanty te gebruiken, worden zowel je buik als je benen extra ondersteund. Dit stimuleert de doorbloeding én de afvoer van vocht vanuit de benen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel gezwollen enkels krijgt. Ook spataderen kunnen grotendeels voorkomen worden door het dragen van een steunpanty. Het preventief dragen hiervan wordt dan ook zeer aangeraden! Ben je zwanger, en heb je interesse in een steunpanty of steunkous? Huid- en Oedeemtherapie Kempers is gespecialiseerd in het opmeten van medische steunkousen en –panty’s!

  Tips & Tricks
  Wat kun je zelf ondernemen om te voorkomen dat je oedeem krijgt?
  • Drink voldoende water! Als je voldoende drinkt, is het lichaam beter in staat om vocht af te voeren. Het meeste vocht verdwijnt over het algemeen ‘s nachts wanneer je in bed ligt.
  • Zet het voeteneind van je bed iets omhoog. Je benen liggen zo hoger en het vocht wordt daardoor gemakkelijker afgevoerd.
  • Beweeg voldoende. Hierdoor stimuleer je de bloedsomloop, wat helpt bij het afvoeren van vocht.
  • Probeer verkoeling te zoeken met een voetenbadje als je zwanger bent tijdens warme dagen. Dit voorkomt dat jouw enkels nóg meer gaan zwellen door de warmte.
  • Steunpanty’s aanschaffen.
  • Als bovenstaande tips niet helpen, bijvoorbeeld aan het einde van je zwangerschap, dan kan Huid- en Oedeemtherapie Kempers de klachten ook verlichten met oedeemtherapie door middel van manuele lymfdrainage (een zachte massagetechniek) en/of massage met een speciale lymfepomp met behulp van een beenmanchet of zelfs zwachtelen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply