Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Borstkanker bij jonge vrouwen
  Rate this post

  In de borstkankermaand oktober vraagt Stichting Pink Ribbon extra aandacht – en geld – voor jonge vrouwen met borstkanker. Bij deze groep (vrouwen tot 45 jaar) is de ziekte vaak agressief en sociaal ingrijpend, en heeft die een grote kans op terugkeer, met misschien wel overlijden tot gevolg.

  Borstkanker is in alle gevallen een ingrijpende ziekte. Jonge vrouwen kampen vaak met een grotere ziektelast en specifieke vragen rondom thema’s als vruchtbaarheid. Omdat het borstweefsel in de jonge borst compacter is, zijn afwijkingen moeilijker te vinden. Jongere vrouwen krijgen vaker aanvullende behandelingen als chemo- en/of hormoontherapie. De kans op terugkeer, in de borststreek of als uitgezaaide ziekte, is groter bij jonge vrouwen, en borst­kanker heeft vaker overlijden tot gevolg.

  Grotere impact
  Jonge vrouwen staan middenin het leven, met alle drukte van dien. Werk, een actief sociaal leven, ze zijn vaak de spil van een gezin met (jonge) kinderen. De impact van de diagnose ‘borstkanker’ slaat bij hen en bij hun omgeving in als een bom. Wat is de impact van de ziekte op werk en sociaal leven? Het is nog maar de vraag of ze nog kinderen kunnen krijgen. En hoe vertel je aan je kinderen dat je ernstig ziek bent? Kun je je kinderen nog zien opgroeien? Wat doet het met je relatie? Emotioneel en seksueel?
  Prangende vragen waarmee jonge vrouwen – naast de ziekte zelf – mee moeten leren omgaan, in de wetenschap dat de ziekte ingrijpende gevolgen voor de rest van hun leven kan hebben.

  Ingrijpende langetermijneffecten
  Jonge vrouwen die genezen zijn van borstkanker, hebben nog een leven voor zich. Maar de ingrijpende langetermijneffecten van de behandelingen kunnen de levensverwachting en de kwaliteit van leven ongunstig beïnvloeden: vervroegde overgang, vermoeidheid, het uitblijven van lustgevoelens en cognitieve problemen (zoals concentratieproblemen). Afhankelijk van de noodzakelijke behandeling kan ook de vruchtbaarheid aangetast worden, doordat een behandeling de menstruatiecyclus stillegt, of door beschadiging van de eierstokken. Het kan zijn dat patiënten (tijdelijk) onvruchtbaar worden, waarbij onduidelijk is of een zwangerschap na de behandeling überhaupt nog mogelijk is.

  Hoe kun je helpen?
  Vanaf eind september kun je diverse actieproducten kopen, waaronder de welbekende Pink Ribbon Armband en de Jaaragenda 2016. Dit jaar wordt voor het eerst ook een ­limited edition van het bekende roze lintje verkocht. Ze zijn te koop in de webshop www.pinkribbon.nl/shop en bij onder andere Bruna, C&A, DA en wehkamp.
  Wanneer je deze producten koopt, kun je met een speciale code zelf kenbaar maken naar welk onderzoeksthema jouw donatie gaat. Dit zijn de opties:
  – Moeder zijn en borstkanker krijgen Wanneer moeders borstkanker krijgen, heeft het welzijn van hun kinderen topprioriteit. Naast de vele veranderingen en negatieve emoties die de diagnose voor de moeder met zich meebrengt, staat zij ook voor de zware taak om haar kind(eren) te informeren over de ziekte en de behandeling en moet zij haar kind(eren) emotioneel ondersteunen. Dit project richt zich op het ontwikkelen van psychosociale hulpmethoden die moeders, en de andere gezinsleden (partner en kinderen), helpen met de ziekte om te gaan.
  – Onderzoek behandeling jonge vrouwen met ­borstkanker Geef je je donatie hieraan, dan wordt jouw donatie begin 2016 toegekend aan een nieuw onderzoek op het gebied van de behandeling van jonge vrouwen met borstkanker.

  Wat gebeurt er met de donaties?
  In oktober haalt Pink Ribbon specifiek geld op om projecten en onderzoeken voor jonge vrouwen met borstkanker te kunnen financieren. Eerder dit jaar zijn wetenschappers en projectleiders opgeroepen hun financieringsverzoek met dit thema in te sturen. Uit die vele inzendingen is een selectie gemaakt. Op dit moment worden er 30 voorstellen beoordeeld door de Wetenschappelijke Advies Raad en de Patiënten Advies Raad van Pink Ribbon, en door internationale referenten. De definitieve toekenningen worden aan het begin van 2016 bekendgemaakt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply