Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Borstkanker en de weg naar herstel
  Rate this post

  Borstkanker is helaas een veel voorkomend fenomeen dat veel met zich meebrengt op mentaal en fysiek vlak. Op een dag heb je te horen gekregen dat je borstkanker hebt en vervolgens word je door een medische molen gehaald. Deze medische molen maakt je mentaal en fysiek uitgeput. Hierdoor krijg je geen trek meer in de simpele dingen: sporten, gezond eten, dagelijkse activiteiten of zelfs tijd voor familie en vrienden is te veel gevraagd. Wat kun je tijdens en na de medische molen hieraan doen? Daar is een gezonde leefstijl voor!

  Je hoort vast regelmatig sportieve mensen (of misschien ben jij zelf eerder altijd sportief geweest) praten over dat vitale gevoel dat je krijgt van een gezond leven. Dat is natuurlijk waar, maar men vergeet dat een gezonde leefstijl ook een positief effect heeft op het mentale vlak. Je krijgt al een flinke mentale dreun van de diagnose ‘borstkanker’, waardoor je in een dal terechtkomt. De oplossing voor dat dal is een gezond leven, omdat de zelfverzekerdheid stijgt. Deze zelfverzekerdheid is van essentieel belang om positiever in het leven te staan.

  Persoonlijk welzijn
  Het verbeteren van persoonlijk welzijn doe je door drie factoren te verbeteren: autonomie (zelfstandigheid), competenties (vaardigheden) en verbondenheid. Wanneer je sport en gezond leeft, leer je zelfstandigheid te creëren om gezonder te worden (bijvoorbeeld het plannen van sporten, ‘Welk trainingsschema ga ik volgen?’ en ‘Wat moet ik eten?’). Als je in de medische molen zit, wordt je continu verteld wat je wel en niet mag doen. Nu is het tijd om die zelfstandigheid weer op te pakken! Uiteraard horen daar competenties bij die ervoor zorgen dat je gezond kunt blijven leven (bijvoorbeeld: ‘Hoe maak ik een trainings- en/of voedingsschema?’).
  Vervolgens is verbondenheid een belangrijk onderdeel, omdat iedereen familie of vrienden nodig heeft om verhalen kwijt te kunnen. Dat soort sociale relaties noem ik altijd ‘steunpilaren’. Zonder een steunpilaar blijf je altijd eenzaam met een ‘probleem’. Dit zorgt voor interne discussies die kunnen leiden tot negativiteit en uiteindelijk een langer herstel.

  Het juiste pad
  Wat kan een Personal Trainer doen? In mijn geval geef ik mensen les om van zichzelf een beter iemand te maken. Dit doe ik op het gebied van mijn specialiteiten: obesitas en krachttraining. Bij beide aspecten merk ik dat beweging hen naar een nieuw niveau brengt en zij daardoor positiever in het leven gaan staan. De competenties die nodig zijn, leer ik hen. Deze vorm van leren maakt hen zelfstandiger, en dan kun je de positieve verandering ook vasthouden.
  De conclusie is dat ik mensen train (1-op-1, small group fitness) om vitaler en gelukkiger te worden, maar daarnaast coach ik mensen om op het juiste pad te blijven wandelen. Dat is mijn grootste passie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply