Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Botten, spieren,   gewrichten en…
    4/4 - (1 stemmen)

    Ons lichaam bestaat uit zeer veel verschillende structuren en weefsels. Er zijn uiteraard spieren en botten, maar ook de nodige organen, bloedvaten, zenuwen en lymfebanen. Al deze structuren zijn ook nog eens op talloze manieren aan of met elkaar verbonden en kunnen elkaar zodoende ook beïnvloeden. Als wij klachten hebben in spieren of gewrichten, is het dus maar de vraag of de oorzaak van de klacht ook daadwerkelijk in die specifieke spier of dat gewricht zit. De osteopaat gaat bij spier- en gewrichtsklachten altijd op zoek naar een eventueel onderliggende oorzaak die zich dus op een andere plek kan bevinden dan daar waar de klacht zich manifesteert.

    Zowel onze romp als onze ledematen bestaan voor een belangrijk deel uit spieren, botten en gewrichten. Spieren zorgen voor beweging doordat zij botten en wervels via de gewrichten kunnen bewegen. Ons lichaam bestaat uit meerdere systemen. Het spiersysteem bestaat uit ketens. Dit zijn aaneenschakelingen van afzonderlijke spieren die via gewrichten in elkaar overlopen. Wij gebruiken deze spierenketens dus voor houding en beweging, maar de gewrichten en botten die hierbij ook een rol spelen, hebben daarnaast ook nog diverse verbindingen met totaal andere structuren!

    Van A naar B
    Zo is ons darmsysteem bijvoorbeeld via het buikvlies aan de onderrug verbonden en hebben de longvliezen een directe verbinding met de ribbenkast. Door deze specifieke onderlinge relaties zou het dus kunnen dat als iemand bijvoorbeeld darmklachten heeft, de functie en dus de mobiliteit van de darmen verstoord raakt, waardoor ook de buikvliesverbinding naar de onderrug onder spanning komt te staan. De rugspieren zullen hierop dan reageren met een spanningsverhoging, en het gevolg is dus dat de betreffende wervel zowel van voor (via het buikvlies) als van achter (via de spieren) in zijn beweeglijkheid belemmerd wordt. Op den duur kan dit pijnklachten geven in de spieren en/of gewrichten van de lage rug en kan dit leiden tot bijvoorbeeld ‘spit’, ischias of ‘door de rug gaan’. Op eenzelfde manier kan iemand die bijvoorbeeld longklachten heeft, op termijn (via de verbinding van longvlies aan de ribben) ook klachten krijgen van bijvoorbeeld een tussenribblessure of pijnklachten aan het borstbeen of de wervels van de bovenrug.
    Omdat de spieren van de romp via de eerdergenoemde spierketens eigenlijk doorlopen in de spieren van de ledematen, kan het dus ook gebeuren dat een probleem zich in eerste instantie in bijvoorbeeld de spieren van de bovenrug lijkt te bevinden. Op termijn kan deze verstoring echter zorgen voor bijvoorbeeld een ‘frozen shoulder’, tenniselleboog of carpaal tunnel syndroom, omdat de spierketen te langdurig onder spanning is blijven en het lichaam dit uiteindelijk vertaalt in een lokale klacht.

    Beweging
    Osteopathie helpt bij het herstellen van de beweeglijkheid in de verbindingen tussen de verschillende structuren, en kan daardoor het lichaam in staat te stellen zichzelf verder te kunnen herstellen. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie richt zich op het vinden en behandelen van de bewegingsbeperkingen in het lichaam die de balans verstoren en klachten veroorzaken.
    Om de effecten van een behandeling ook voldoende in stand te houden op langere termijn, zal een bezoek aan de osteopaat ook veelal gepaard gaan met advies op het gebied van voeding, beweging en lifestyle.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply