Rate this post
 • Burn-out? Massagetherapie!
  Rate this post

  Mijn ervaring met burn-outcliënten is dat ze niet weten wat ze voelen, wie ze zijn, wat ze leuk vinden, of lekker, en al helemaal niet meer in staat zijn tot zich concentreren of rationeel denken. Ze zijn doodmoe en slapen slecht. 

  Hun dag is een martelgang van de ene on­belangrijke taak naar de andere. Elke morgen zakt hen het lood in de schoenen bij de gedachte hun geliefden teleur te moeten stellen dat ze niet ‘gewoon meedoen’. Want zij waren sterk en deden alles wel even. Ze zijn bang. Hun lichaam laat hen in de steek.

  Het voelt niet meer goed in dat lijf. Ze hebben vaak een angstig gevoel: ‘Dit is helemaal niet goed voor mijn gezondheid’. Het is een serieuze boodschap van hun lieve lijf. Er zijn in de zoektocht naar herstel behoorlijk wat wegen naar Rome. Coaches, therapeuten, stressspecialisten enzovoort hebben allemaal een eigen stappenplan dat in grote lijnen bestaat uit het analyseren van oorzaken, het opbouwen van zelfvertrouwen, het beter in de gaten houden van je eigen grenzen en energieniveau, het duidelijk maken van bepaalde overtuigingen en duidelijk maken hoe deze beperkend kunnen zijn voor de cliënt zelf en als laatste: ‘hoe voorkom je dat het je wéér overkomt?’ Allemaal hoofdwerk, terwijl het lichaam om alle aandacht vraagt!

  Een lichaamsgerichte therapie als massagetherapie werkt heel goed bij burn-outpatiënten. Massage ontspant, brengt de hartslag omlaag en brengt het stressniveau omlaag.

  Massagetherapie geeft inzicht in de mogelijke oorzaken van het ontstaan van een burn-out en doet een beroep op het nemen van je verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply