Je hebt een burn-out en wilt graag zo snel mogelijk beter worden. Helaas gaat dat vaak niet meer met alleen een tijdje rust of gesprekken met een psycholoog. Je wordt wél beter door focus op je lichaam en goed ‘herstelgedrag’. Dat leer ik je.
Een burn-out is lichamelijk en gaat over energie. Het zit niet ‘tussen je oren’! Mensen zien stress vaak als iets ‘negatiefs’. Toch kan stress ook te maken hebben met hard en leuk werken, social media of thuis leuke dingen ondernemen met je kinderen. Minder bekend is namelijk dat je vaak onbewust de stressreactie gebruikt om aan energie te komen, terwijl het helemaal niet stressvol is. De stressreactie wordt ‘aangezet’, met een golf energie als gevolg. Zo kun je gewoon doorgaan, ondanks dat je moe bent. Die inspanning wordt pas ongezond als je té lang doorgaat en je te weinig tijd neemt om daarvan te herstellen.
Na verloop van tijd verandert namelijk je lichaam als je de stressreactie vaak gebruikt. Bijvoorbeeld om door te kunnen gaan bij vermoeidheid. Je herstelt hierdoor steeds moeilijker als je wél rust neemt of komt niet meer tot rust en blijft overactief. Uiteindelijk ontregelen je zenuw- en hormoonstelsel en passen sommige organen zich aan. Organen en weefsels slijten onevenredig hard. Het gevolg is dat de boel ‘doldraait’. Je ontwikkelt een ‘hersteltekort’, oftewel een burn-out. ‘Gewoon een tijdje rust nemen’ is dan vaak niet meer voldoende.
Je lichaam moet weer leren energie op te bouwen. Als dat gebeurt, verdwijnen je klachten doorgaans ook.
Leave a reply →
Reageer op dit artikel