Veel mensen schijnen te denken dat het leven volledig uit geluk hoort te bestaan. Maar wat is geluk? Het idee wordt mede gevoed en versterkt door social media, want daar zie je immers vaak het ideale plaatje. Lachende mensen, helemaal gelukkig; zo ‘hoort’ het blijkbaar te zijn. Als je dan al niet zo lekker in je vel zit en al dat geluk van je vrienden op social media ziet, krijg je al snel het idee dat er bij jou niks goed gaat. En dat is zó jammer, want je kunt je beter concentreren op de dingen die bij jou wél lekker lopen.
Soms is dat echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens mijn coaching zie ik dat maar al te vaak. Mensen zijn, om wat voor reden dan ook, vastgelopen, de weg kwijtgeraakt, opgebrand. Dat geldt zelfs voor een toenemend aantal jongeren. Er wordt van hen verwacht dat ze al vroeg keuzes maken. Waarom moet iedereen al zo jong oud zijn? Groeien en ontwikkelen is immers een ‘natuurlijk’ proces. Het is juist zo heerlijk als je die jonge energie nog een poosje in je kunt houden. Want is het niet belangrijker dat je zelf een keuze kunt maken en erachter kunt staan voor wat jij wilt in het leven?
Als coach is dat een vraag die ik mijzelf ook continu blijf stellen. En door alles wat ik geleerd heb en blijf leren, krijg ik zo een schatkist vol tools en ervaringen om anderen hierbij te kunnen begeleiden en in te delen. Want voor de één werkt een gesprek, een ervaring of een rollenspel heel goed, terwijl de ander meer gebaat is bij een organisatie- of familieopstelling. Het gaat erom dat er een stukje bewustwording plaatsvindt en je zelf de verantwoordelijkheid weer leert te nemen. Je gaat zelf weer aan het roer van jouw leven staan. Natuurlijk gaat dat niet in één keer. Nee, het gaat met vallen en opstaan. Drie stapjes vooruit en dan weer twee achteruit. Je gaat soms eerst dwars door dat dal en dat kan behoorlijk pijn doen. Elke ervaring in je leven heeft aandacht en tijd nodig om te worden verwerkt en weer een plek te krijgen.
En als je dan eenmaal uit dat dal bent geklommen, kan zo’n moeizame periode, hoe gek het ook klinkt, als een cadeautje voelen. Je bent je bewust geworden van delen die in je verstopt zaten en waar je nu mee contact kunt maken en ervoor zorgen dat je het leven met nieuwe ogen kunt zien. En daar word je blij van. Je kunt je weer verwonderen en gelukkig worden van kleine dingen.
Elke keer als ik zo’n transformatie bij één van mijn cliënten zie, is dat ook een geluksmomentje voor mij. Dat zijn mijn cadeautjes.
Jolande van Driel
Coach voor Mens en Organisatie
Leave a reply →
Reageer op dit artikel