Rate this post
 • Cholesterol, een grote weldoener
  Rate this post

  Cholesterol staat bij velen in een fout ­daglicht. Is dat terecht? Het is essentieel voor allerlei processen in ons lichaam. Alle steroïde hormonen (zoals testosteron en oestrogeen) maken we uit cholesterol. Te laag cholesterol kan daardoor leiden tot klachten bij menstruatie of overgang. Oestrogeen en testosteron helpen voor een goede botdichtheid.

  Ons lichaam gebruikt cholesterol om onder invloed van de zon vitamine D aan te maken. Daarom is ons cholesterolniveau hoger in de winter dan in de zomer: we maken dan geen vitamine D aan.
  Cholesterol werkt ontstekingsremmend. Hoog cholesterol kan erop wijzen dat je lichaam probeert ontstekingen te bestrijden. Volgens onderzoekers is bij hoog cholesterol het risico op de ziekte van Lyme lager, en maakt het je minder gevoelig voor voedselvergiftiging. Ook de rol van cholesterol in dichtslibbende aderen is niet per definitie alleen maar negatief: cholesterol wordt ingezet om beschadigingen te herstellen. Is cholesterol alleen maar goed? Nee, dat nu ook weer niet. Te hoog cholesterol vergroot je risico op arteriosclerose ­(dichtslibbende aderen), en daarmee je risico op hart- en vaatziekten. Belangrijker dan de totaalwaarde is daarbij de verhouding tussen LDL en HDL cholesterol. LDL transporteert cholesterol naar de cellen in je lichaam die het (misschien) nodig hebben. HDL transporteert het overtollige cholesterol terug naar de lever, die het afbreekt en afvoert. Eén HDL molecuul kan vier LDL moleculen vervoeren. Daarom wil je liefst vier keer zo hoog HDL als LDL hebben. Dit is goed met voeding te regelen. Niet door minder eieren te eten, zoals vroeger gedacht werd. We nemen weinig cholesterol op uit onze voeding; het meeste wordt door de lever zelf gemaakt. Laat je adviseren als je via voeding wilt werken aan je totale cholesterol en de verhouding tussen HDL en LDL.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply