Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Communicatie bij ernstige ziekte
  Rate this post

  Communiceren met iemand die opeens ernstig ziek is geworden, is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het is voor veel mensen zelfs heel moeilijk, terwijl het toch zo belangrijk is. Schaam je er niet voor als je dat ook zo voelt. Het is nooit te laat om er iets aan te veranderen. Ken je iemand die ernstig ziek is, of ben je zelf ernstig ziek? Lees dan even verder.

  Een goede vriendin zegt regelmatig ‘Je moet het uiteindelijk toch allemaal zelf doen’. Dat klopt natuurlijk, maar er zijn toch belangrijke mogelijkheden tussen zelf de ‘strijd moeten voeren’ en er helemaal alleen voor staan. Wanneer je ernstig ziek wordt, word je uiteraard allereerst geconfronteerd met jezelf: jouw wereldbeeld wordt op z’n kop gezet. Plotseling is alles wat vanzelfsprekend was twijfelachtig.

  Een kunst op zich
  Of je nu je hoofd in het zand wil steken en doen of er niets aan de hand is, of direct allerlei acties gaat ondernemen om jezelf te informeren, of om je onder behandeling te stellen: iedereen in jouw omgeving heeft er een mening over (gevraagd of ongevraagd). Je kunt ernaar luisteren of je eraan ergeren, maar weet dat de mensen om je heen zich net zo gefrustreerd voelen als jij, zo niet nog meer dan jij. Degenen die van je houden, zullen zich machteloos voelen en dit misschien op een soms onhandige wijze aan je duidelijk maken. Ze zijn overbezorgd op het moment dat jij je juist onbezorgd voelt. Ze willen proberen je op te beuren, terwijl jij je juist neerslachtig voelt en je je daar even aan wilt overgeven.
  Al met al is het communiceren op de juiste manier en op het juiste moment een kunst op zich.

  Contact leggen
  Nog moeilijker is het, wanneer je ziekte onomkeerbaar is. Vreselijk, maar het overkomt een aantal mensen toch. Soms zie je dat familie, vrienden of relaties geen contact meer met je durven te leggen, terwijl je als zieke juist contact wilt. Misschien zijn ze bang om je lastig te vallen in zo’n ernstige situatie, of vinden ze het ook een beetje griezelig. Neem het ze niet kwalijk. Als je wilt, kun je misschien ook zelf iets doen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply