Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Communicatieproblematiek bij volwassenen
    Rate this post

    De communicatie met anderen is van groot belang voor ons welzijn. Als de communicatie niet goed verloopt, heeft dat zijn weerslag op de interactie met de omgeving.

    Bij volwassenen betreft het mensen die beperkt worden in:
    – spraak. Het tot spreken komen is een in­gewikkeld proces waarbij spieren, zenuwen en gebieden in de hersenen met elkaar samenwerken. Als in dit proces één van de drie of meer wordt aangedaan, dan heeft dat invloed op de spraak. De klanken in woorden kunnen dan niet goed worden uitgesproken. Men ervaart dit als onverstaanbaar zijn voor de omgeving.
    – taal. In de hersenen zijn er taalgebieden aanwezig. Een beschadiging in de hersenen in een van de gebieden veroorzaakt taalproblemen. Wat vaak wordt gezien, is dat mensen gesproken taal begrijpen, maar dat zij zelf niet tot de juiste woorden kunnen komen. Men kan zich onvoldoende uitdrukken in taal en zijn dan onbegrijpbaar voor de omgeving.
    – stem. Bij het uitspreken van woorden is de stem nodig. Tijdens het gebruik van je stem zijn goede stembanden, ademhaling en afstemming van spieren en zenuwen in het strottenhoofd nodig. De stem staat ook onder invloed van hormonen. Als de stem niet goed gegeven kan worden aan de taal en woorden, ervaart men onverstaanbaar zijn voor de omgeving.
    Het gevolg is communicatieproblemen. De oorzaken kunnen zeer verschillend zijn. Je kunt denken aan de ziekte Parkinson, afasie als gevolg van beroerte, na behandeling van kanker of als gevolg van geslachtsverandering / hormoonbehandeling. Indien communicatie moeilijk wordt, kan de logopedist je adviseren, begeleiden en behandelen. Het betreft alle drie gebieden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply