fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Compressietherapie tegen overgewicht of lipoedeem

  ‘Lipoedeem’ is een diagnose die vaak gemist wordt. Overgewicht is een normaal, geaccepteerd beeld, maar de combinatie met lipoedeem of het ziektebeeld ‘lipoedeem’ op zichzelf is een beeld dat nog niet vaak herkend wordt. Dit ziektebeeld komt nog niet voor op de officiële lijst van ziektes, en heeft dus ook geen plaats in de opleiding van artsen.

  ‘Lipoedeem’ is een ongelukkige benaming voor een stoornis op vetwisselingsniveau. Oedeem kan in een later stadium de begeleider zijn van dit ziektebeeld, maar is niet in eerste instantie het probleem. Oedeem is dan ook nog niet aanwezig.

  Wat zijn de ken­merken van lipoedeem in vergelijk met overgewicht?
  – Lokale vetopeenhopingen op heupen, bovenbenen, binnenkant knieën, enkels, en soms zijn de armen er ook bij betrokken, en vetopeenhopingen die opeens ophouden, bijvoorbeeld rondom de enkels
  – Snel blauwe plekken
  – Pijnlijke benen, snel vermoeide benen (trappen op lopen is lastig), zware benen, pijn in de benen.
  – Pijn in de benen door de dwangstand, benen worden uit elkaar geduwd door de vorm van de benen
  – Schuurplekken
  – Sinaasappelhuid: een sponzige huid waar je zomaar je vinger diep in kunt duwen.
  – Vaak een slechte lichamelijke conditie
  – Figuur lijkt op een peer en geeft maatverschillen tussen bovenlichaam en onderlichaam
  – Soms wel drie maatverschillen onder en boven
  – Afvallen is lastig en dus ook demotiverend

  Overgewicht – lipoedeem
  Overgewicht komt voor over het hele lichaam en heeft niet de specifieke klachten die hierboven beschreven worden. Vanzelfsprekend geeft overgewicht een belasting op het bewegingsapparaat met een bijbehorend klachtenpatroon. Overigens komen schuurplekken ook bij overgewicht voor.

  Oorzaak
  Wat betreft lipoedeem is de oorzaak nog steeds niet bekend. Waarschijnlijk heeft het met hormonale veranderingen te maken, omdat het ziektebeeld het meest optreedt rond de puberteit, zwangerschap, overgang en ziekte­beelden waarbij hormonen geslikt worden.

  Wat betreft overgewicht ligt het aan de balans tussen de dagelijkse voedselinname en de werkelijke behoefte aan calorieën, en dat deze hoeveelheid aan ‘te veel voedsel’ niet verbrand wordt.
  Als je werkelijk lipoedeem hebt, maakt het lichaam een denkfout en worden de vetten plaatselijk weggezet. Bij overgewicht vind je het teveel over het hele lichaam terug.

  Erfelijkheid
  Of lipoedeem een erfelijke ziekte is, is ook nog niet bekend. Vaak zie je het beeld wel terug in families. Overigens zijn er ook families waarbij overgewicht voorkomt.

  Aanpak
  Overgewicht kan meestal teruggedrongen worden door het volgen van een dieet. Eenmaal genestelde vetten van lipoedeem laten zich slecht verdrijven. Afvallen is moeilijk en werkt demotiverend. Maar moet wel! En het kan ook, onder begeleiding.

  Diagnose
  Om tot een goede diagnose te komen, kan men het beste met een verwijzing van een huisarts of specialist naar een huidtherapeut gaan. Deze beroepsgroep is, als enige beroepsgroep, zeer specifiek opgeleid in het behandelen en begeleiden van patiënten met lipoedeem en/of combinaties met andere ziektebeelden, zoals lymfoedeem.

  Lipoedeem kent 3 stadia:
  1. Ongelijke vetverdeling: kan overal op het onderlichaam zijn
  2. Grotere vetopeenhopingen en verhardingen
  3. Overlappende huidplooien, soms vergezeld van vochtopeenhoping.

  Behandeling
  – overgewicht: onder begeleiding afvallen en sporten
  – lipoedeem: compressietherapie, onder begeleiding afvallen en sporten

  Voor lipoedeem geldt: de patiënt kan er niets aan doen. Het is niet je eigen schuld.

  Voor lipoedeem geldt: de patiënt kan er niets aan doen. Het is niet je eigen schuld. In de praktijken van Clara Feenstra worden veel patiënten behandeld met het fenomeen ‘lipoedeem’. Er is ook een samenwerking met een diëtist, die zich bezighoudt met lipoedeem en dieet. Begeleiding op sportniveau is geen probleem: Clara Feenstra is ook docent lichamelijke opvoeding en kan gelukkig veel adviezen geven over sporten en lipoedeem.

  Adequate behandelingen
  Er komt iets meer aandacht voor het ziektebeeld ‘lipoedeem’. Het is moeilijk om een zuivere diagnose te stellen. Zeker is het zo dat deze ziekte een geestelijke belasting is voor de patiënten. Voor de begeleidende rol van de zorg komt steeds meer aandacht! In de praktijken van Clara Feenstra kan men dus op geïntegreerd niveau terecht voor zeer adequate behandelingen.
  In deze praktijk wordt ook gebruik gemaakt van ‘lipobroeken’: zeer comfortabele compressiebroeken die aangename compressie geven. Clara Feenstra is voor Nederland de enige importeur van deze compressiebroeken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply