Rate this post
 • Cortisol, het stresshormoon
  Rate this post

  Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt als je stress hebt. Het verstoort verschillende processen in het lichaam, waaronder het zelfgenezend vermogen.

  Bij Curves Spijkenisse helpen we je gezondheid te verbeteren.

  Cortisol zorgt onder andere voor vetopslag rond je buik, het zogenaamde ‘zwembandje’. Het is belangrijk om dit hormoon in balans te houden. Stress kan bijvoorbeeld ook komen door het werk, onbetaalde rekeningen, relatiestress, onvoldoende slaap, junkfood eten en te weinig drinken.
  Alcohol en zoetstoffen hebben ook een nadelige uitwerking op dit hormoon. Drink daarom maximaal 3 glazen alchohol per week. Elke keer als je lichaam stress ervaart, produceren je bijnieren cortisol.
  Chronische stress is uitzonderlijk slecht voor je gezondheid: verhoogde bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten, verhoogde cholesterolwaarden en bijvoorbeeld bijnieruitputting. Je cortisolwaarden zouden rond 22.00 uur laag moeten zijn, en in de ochtend hoger (in verband met inslapen en doorslapen). Vaak heb je tevens een tekort aan serotonine.

  Hoe kun je dit positief beïnvloeden?
  – Eet vaker / meer eiwitrijke producten.
  – Eet veel groente en fruit, en zo weinig mogelijk ­bewerkte producten.
  – Let op de ‘snelle suikers’ in koekjes en zoetwaren (in verband met je suikerspiegel).
  – gebruik, om stress te verminderen, ook eens body & ­mind-technieken, zoals ademhalings- en meditatie-­oefeningen, en kom lekker sporten bij Curves Spijkenisse, een fitnessclub speciaal voor vrouwen!
  – Verminder de hoeveelheid cafeïne (koffie, cola, energiedranken). Ook de theïne in thee stimuleert de aanmaak van cortisol in de bijnieren. Drink hiervan maximaal 2 glazen per dag, liefst niet na 15.00 uur.
  – Niet langer dan 3 kwartier tot een uur trainen, anders gaat je testosteron naar beneden en je cortisol omhoog. Liefst om de dag voor het herstel van je lichaam.
  – Zoek zo vaak mogelijk de zon en de buitenlucht op, voor je humeur.
  – Slaap voldoende, zeker 6,5 tot 8 uur. Bij minder pleeg je roofbouw op je lichaam en bijnieren, en krijg je sneller last van vermoeidheidsklachten en eetaanvallen.
  – Stop met roken. Juist tussen de sigaretten door ervaar je stress.
  – Kies voedingsmiddelen die je cortisolwaarden helpen te stabiliseren.
  – Vooral veel knuffelen! Het hormoon oxitocine is namelijk een gelukshormoon waardoor je je prettiger gaat voelen. Vrouwen minimaal 10-20 seconden, ­mannen 30 seconden tot een minuut.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply