Rate this post
 • Creatief (of niet): beeld brengt perspectief
  Rate this post

  Als je partner ziek is, moet je soms veel laten. Maar je houdt onvoorwaardelijk van diegene. Daarom zet je, als het moet, je hele leven aan de kant om je geliefde zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit is wat Angeline ook jarenlang heeft gedaan. Ze wilde er voor haar man zijn wanneer hij terugkwam van chemotherapie en hem ontlasten door alles in het huis zelf te doen. Maar op den duur begon ze zo zichzelf uit het oog te verliezen.

  Toen haar man beter werd, begon Angeline het zelf juist moeilijker te krijgen. Ze voelde zich uitgeput en snel geïrriteerd. Haar man vertelde toen dat hij bang was dat ze ongelukkig was in hun relatie. Maar dat was allesbehalve waar. Het was namelijk niet de liefde voor hem die miste, maar de liefde voor zichzelf die ontbrak.

  Geen creabea
  Angeline wilde leren om er ook weer voor zichzelf te zijn. Ze wilde leren ontspannen en koos er daarom voor om beeldende therapie uit te proberen. ‘Ik ben namelijk totaal niet creatief. Mijn nichtje van drie maakt nog mooiere tekeningen dan ik,’ vertelt Angeline. ‘Maar uit nieuwsgierigheid heb ik toch een keer gebeld.’

  Perfectionisme
  Wike herinnert zich hun eerste gesprek nog goed: ‘Ik nam de telefoon aan en hoorde gelijk dat ik iemand sprak die alles veel te goed wil doen. Perfectionisme houdt mensen tegen; zet ze op slot. Daarom heb ik Angeline gelijk uitgelegd dat beeldende therapie om het uitdrukken van emoties gaat en niet om het eindresultaat.’

  Ik ben er weer
  Angeline stelde zich er steeds meer voor open. ‘Eerst tekende ik een mens, maar zonder gezicht. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar ik durfde mezelf niet te laten zien in de tekening. Maar gedurende de verschillende sessies kwam ik steeds een stukje verder. En tegelijkertijd durfde ik steeds meer van mijzelf te laten zien. Niet alleen in de tekening, maar ook in het echt. Ik neem nu nog steeds iedere week een momentje voor mijzelf, zodat ik mijn rust pak en daarna weer mezelf kan zijn.’

  Wist je dat …
  … ontspanning ontzettend belangrijk is voor je gezondheid? Volgens de Hersenstichting kan langdurige stress ervoor zorgen dat je hersenen minder goed gaan functioneren. Hierdoor wordt het lastiger om onder andere negatieve emoties te verwerken.

  Over Lodur
  Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend bij Lodur Kunstzinnige Therapie, helpt vrouwen ná (borst)kanker leven met de gevolgen die kanker en de pittige behandelingen achterlaat. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat van waarde is in jouw leven, zodat je bewuste keuzes kunt gaan maken in het vormgeven van jouw nieuwe leven ná kanker.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply