Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een dag uit het leven van de haarwerkspecialist

  9.00 uur
  Zojuist is Jeanet binnengekomen. Gistermiddag belde ze op. Ze kwam net terug van de oncologieverpleegkundige die haar alles heeft verteld over de chemokuur die ze binnenkort krijgt. ‘Het lijkt me vreselijk om mijn haar te verliezen’, zegt ze zachtjes. Samen bespreken we wat voor pruik ze zou willen. Ik selecteer er enkele uit onze ruime voorraad van ruim 500 modellen en dan begint het passen. Langzamerhand breekt er een lach door op haar gezicht. ‘Ik dacht dat zo’n pruik warm zou zijn en erg zou kriebelen, maar dat is helemaal niet zo. Het is me zo meegevallen’, verzucht Jeanet opgelucht wanneer ze haar keus gemaakt heeft. ‘Hier durf ik straks best de straat mee op. Mensen zullen gewoon denken dat ik mijn haar kort heb laten knippen, je ziet helemaal niet dat het een pruik is.’

  11.30 uur
  Terwijl ik bezig ben met het wassen en in model föhnen van een pruik van één van onze klanten, komt Jannie ­binnen. Ze is al 30 jaar kind aan huis in ons familiebedrijf. ‘Ik wil even een afspraak maken Jeroen, wanneer kan ik weer langskomen om een nieuwe pruik uit te zoeken? Ik heb echt weer zin in een nieuw modelletje.’ Vanwege haar haarziekte alopecia vergoedt haar zorgverzekering jaarlijks een nieuwe pruik. De financiële kant regelen we ook altijd voor onze klanten. We prikken een datum en ­Jannie loopt weer naar buiten.

  14.00 uur
  Van Petra, mijn zus met wie ik samen dit bedrijf run, hoorde ik al dat Esther had gebeld. Vanmorgen had ze de eerste plukken haar op haar kussen gevonden. Daarom heeft ze besloten dat vandaag maar al haar haar eraf moet. Voor klanten als Esther maken we altijd tijd. Ze komt binnen, samen met haar man. ‘Bert gaat mijn haar eraf knippen’, zegt Esther ferm. ‘Maar ik vind het wel fijn als jij erbij bent Jeroen.’ Berts handen trillen als hij de eerste plukken afknipt. Ik zie een traan langs Esthers wang lopen. De pruik die Esther een paar weken geleden heeft uitgezocht, ligt al klaar en wordt door mij op maat gemaakt en naar Esthers wensen geknipt en gepersonaliseerd. ‘Raar hè, eigenlijk vind ik het wel een opluchting dat mijn haar er nu af is. En de pruik vind ik geweldig!’

  15.30 uur
  Jolanda komt een nieuwe haaraanvulling aan laten meten. Vooral bovenop haar hoofd is haar haar erg dun en daarvoor draagt ze een haarstuk dat met clipjes aan haar eigen haar wordt vastgezet. ‘Ik heb gehoord dat er ook andere bevestigingsmogelijkheden zijn’, zegt ze. Haarwerken kunnen inderdaad ook geplakt, verlijmd of op andere manieren aan het eigen haar bevestigd worden, maar Jolanda kiest uiteindelijk weer voor de clips. ‘Dat vind ik toch handigst’, lacht ze.

  Als ik ’s avonds de salon afsluit, denk ik nog even aan hen terug. Niet allemaal kwamen ze even vrolijk de zaak binnen, maar allemaal gingen ze vol zelfvertrouwen de straat weer op. Wat heb ik toch een mooi vak dat ik hen dat kan bieden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply