Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (2 stemmen)
 • Een dag uit het leven van een kraamverzorgende
  4/4 - (2 stemmen)

  Mijn werkdag is niet van 9.00 tot 17.00 uur. Ik start wanneer de meeste mensen naar bed gaan of al liggen te slapen. Mijn 24-uursdienst start om 00.00 uur en eindigt de volgende dag om 00.00 uur, mits ik niet word opgeroepen voor bevallingsassistentie net voor het einde van mijn dienst.

  22.00 uur
  Ik ga op tijd naar bed, omdat ik dan in ieder geval een paar uurtjes heb geslapen voordat ik misschien gebeld ga worden. Je weet nooit van te voren of het een drukke nacht gaat worden. Baby’s krijgen is immers niet te plannen. Ze komen wanneer zij er klaar voor zijn en vaak is dat op een moment dat de moeder rustig is. Dus een bevalling in de avond of midden in de nacht komt vaak voor.

  02.00 uur
  Ik slaap toch altijd iets onrustiger, kijk op mijn wekker en check de telefoon. Het is nog rustig. Niemand gebeld. Ik probeer weer verder te slapen. Net als ik weer bijna in slaap val, gaat mijn telefoon: Lunavi Kraamzorg heeft een bevalling doorgekregen van de verloskundige. Ik noteer alle gegevens van het gezin en trek snel mijn Lunavi Kraamzorg pak aan, poets mijn tanden, koud water in mijn gezicht en ik ben wakker. De bevalling is dit keer in het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

  03.00 uur
  Ik kom binnen op de verloskamer en de aanstaande mama en papa zijn er al samen met de verloskundige. Het gaat goed. De aanstaande mama is rustig haar weeën aan het wegzuchten. Ik zorg samen met de verloskundige ervoor dat alles klaarligt voor als de baby geboren gaat worden. De kleertjes en mutsje van de baby gaan om warme kruiken en we zorgen voor warme doeken. Op de partus (bevallings)-kar ligt alles klaar voor de verloskundige. Ik neem het bevalplan van de ouders even door, zodat ik weet hoe ze graag ondersteund willen worden.

  04.30 uur
  De weeën worden pittig. De moeder heeft ook al 8 cm ontsluiting. Ik ondersteun de aanstaande mama door het ritme van het puffen en ademhalen mee aan te geven en masseer de onderrug om de rugweeën wat te verlichten. Dan geeft de moeder aan dat ze persdrang heeft. De verloskundige toucheert en bevestigt de 10 cm ontsluiting.

  05.00 uur
  De aanstaande mama mag gaan persen. Ik sta er altijd weer van te kijken hoeveel kracht vrouwen dan hebben. De laatste loodjes zijn enorm zwaar, maar door de oerkracht ligt er een klein kwartiertje later een prachtig meisje op de borst van mama.
  Met een klein beetje hulp drinkt de baby even later de eerste druppels moedermelk. Daarna is het tijd voor beschuit met muisjes.

  06.00 uur
  Ik heb mama geholpen met douchen en de baby heeft ook haar kleertjes aan. Na de laatste controles bel ik met de planning van Lunavi Kraamzorg, zodat die ervoor kan zorgen dat er een kraamverzorgende klaarstaat op het moment dat het gezinnetje thuiskomt. Ik neem afscheid en wens ze een heel fijne kraamtijd.

  09.00 uur
  De verloskamer is gepoetst en de administratieve taken zijn afgehandeld. Tijd om naar huis te rijden. Even snel iets eten en douchen en dan naar bed om te slapen. Rond 15.00 uur word ik wakker en komen ook mijn eigen kinderen uit school. Tegen 17.00 uur begin ik met koken en een uurtje later komt ook mijn man thuis en gaan we aan tafel. Mijn telefoon zit in mijn zak en een schoon Lunavi Kraamzorg pak hangt al klaar voor als er nog een bevalling komt. Het is rustig. Ik kijk wat tv en dan om 22.30 gaat de telefoon en is het de planning van Lunavi Kraamzorg. Dit keer is het een thuisbevalling.

  Peggy Brasz, kraamverzorgende

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply