Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Dag lieve oma

  Na school ging ik elke week bij mijn oma langs. De thee en de mariabiscuitjes stonden al voor me klaar. Aan tafel in haar knusse huisje – overal schilderijtjes, beeldjes en kussentjes in alle kleuren – namen we de week door. Niet alleen was ze altijd in voor een gezellig praatje, ze gaf me ook altijd advies. Ook wist ze elke keer weer een lach op mijn gezicht te toveren als ik me iets minder goed voelde. Eigenlijk was ze niet alleen mijn oma, maar ook een goede vriendin.

  Door ouderdom was haar gezondheid de laatste jaren slechter geworden. Toch kwam het als een schok voor me toen ik hoorde dat ze was overleden, rustig en vredig in haar slaap. Mijn lieve oma… Ik kon me geen leven zonder haar voorstellen. Samen met mijn ouders en zusje, die er natuurlijk ook kapot van waren, heb ik me ontfermd over haar uitvaart. Eén ding wisten we zeker: oma verdiende het allermooiste afscheid.

  Mijn oma wilde gecremeerd worden. Iepie, onze lieve uitvaartbegeleidster, hielp ons bij alles wat er bij kwam kijken. Bij het maken van alle keuzes benadrukte Iepie dat er geen regels waren; we mochten afgaan op wat het beste mijn oma paste. We besloten oma’s kist een persoonlijke touch te geven, en hem te verven en te versieren met alle kleuren waar mijn oma dol op was. Op de dag van de uitvaart kwam de versierde kist samen met een grote bos bloemen en een foto van mijn oma in de zaal te staan, op de achtergrond klonk haar lievelingsmuziek.

  De plechtigheid voorafgaand aan de crematie was klein en ingetogen, met alleen de naaste familieleden en goede bekenden. Hoewel er misschien niet zoveel mensen waren, vond ik het toch erg spannend om mijn afscheidsspeech houden. Van te voren had Iepie me moed ingesproken, waardoor ik oma mijn laatste woorden ten overstaande van iedereen durfde te brengen. Toen ik de zaal in keek, zag ik dat de mensen tranen in de ogen hadden. Ik sloot mijn speech af met een grappige anekdote over mijn oma, waardoor er een lach op hun gezichten doorbrak.

  Na afloop van de dienst hebben we met iedereen nog lekkere thee gedronken mét mariakoekjes, om het leven van mijn oma nog een laatste keer te vieren. Als ik er achteraf op terugkijk, was het misschien het afscheid niet groots of heel uitbundig, maar wel heel persoonlijk, ingetogen en gezellig. Precies zoals oma was.

  – Anna (23 jaar)

  Over Iepie Lindeboom

  ‘Elk mens heeft een eigen levensverhaal’. Zo luidt de visie van Iepie Lindeboom. Om deze reden gelooft zij in een persoonlijke invulling van het afscheid. Samen met jou geeft ze vorm aan een mooie herinnering, door een oprechte en liefdevolle uitvaart. Om je wensen in kaart te brengen en alle mogelijkheden te verkennen voor als het zover is, kun je altijd met Iepie in gesprek gaan. In dit vrijblijvende gesprek informeert Iepie je ook graag naar alle kosten die bij de uitvaart komen kijken. Op deze manier worden eventuele teleurstellingen voorkomen en weet je waar je aan toe bent.

   

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply