Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De apotheek doet méér voor je!
  Rate this post

  Een goede weerstand, vitaal zijn en je fit en gezond voelen begint bij een gezonde leefstijl. Het ministerie van VWS besteedt steeds meer aandacht aan een gezonde leefstijl. Het ministerie heeft zelfs vier leefstijladviezen met betrekking tot beweging, voeding, alcohol en roken geformuleerd.

  Sinds COVID-19 in het voorjaar haar intrede heeft gedaan, houdt een gezonde leefstijl de gemoederen steeds meer bezig. Ook in de apotheek merkten we dit zowel aan de balie als aan de telefoon. De meeste cliënten raadplegen het internet, lezen een artikel en schaffen dan zelfzorgmiddelen of vitamines aan zonder precies te weten of ze daar daadwerkelijk baat bij zullen hebben. In zulke situaties is het alleen maar prettig dat je kunt terugvallen op een laagdrempelige zorgverlener, die je een objectief en eerlijk antwoord kan geven.

  De meeste mensen denken bij de apotheek vooral aan medicijnen. De apotheek heeft inderdaad kennis van medicijnen, maar moet daarvoor ook veel meer weten over het lichaam. Wij vinden het belangrijk om te investeren in de gezondheid van onze cliënten. Denk aan degene die al vele diëten heeft geprobeerd en maar blijft worstelen met allerlei diëten of allerlei preparaten daarvoor aanschaft. Of iemand die niet lekker in zijn of haar vel zit en net wat extra handgrepen nodig heeft. En dan die persoon die voor het vitamineschap staat en gewoon niet weet welke van die tweehonderd potjes hij of zij moet kiezen. Sinds medio 2018 koesteren wij de wens om al deze vragen van cliënten vanuit een breed perspectief te kunnen beantwoorden, maar ook om genoeg expertise in huis te hebben om cliënten op de juiste momenten naar een andere zorgverlener door te sturen.
  En goed om te weten: er zijn steeds meer mogelijkheden voor een vergoeding door de zorgverzekeraar!

  team Bewust en Gezond
  onderdeel van de apotheken Den Bonsen Hoek, Helius MC, Struytse Hoeck en Servicepunt Zorg Inn

  Twee apothekersassistenten vertellen over de manier waarop zij invulling geven aan hun specialiteit en waarop Apotheek den Bonsen Hoek, Helius Medisch Centrum, Struytse Hoeck en Servicepunt Zorg Inn omgaan met preventie.

  ‘Ik begeleid naar een gezonde leefstijl’
  Mijn naam is Sylvia Lodewijkx en ik werk al meer dan 30 jaar bij apotheek de Struytse Hoeck; als apothekersassistent, maar ook als farmaceutisch manager en kwaliteitsfunctionaris. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan en ik sta nog steeds regelmatig aan de balie. Ik vind het ook belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en heb de laatste jaren steeds meer interesse gekregen in preventie en coaching. Daarom ben ik begonnen met de hbo-opleiding tot leefstijlcoach.
  Als leefstijlcoach wil ik mensen helpen bij de bewustwording rond gedrag en gewoonten, en begeleiden naar een nieuwe, gezonde en gewenste leefstijl. Hierbij ga ik uit van wat je belangrijk vindt en zou willen veranderen. Ik kijk hierbij naar alle factoren die bijdragen aan een positieve gezondheid, zoals voeding, beweging, stress en ontspanning, slapen, verslaving en gewoontegedrag. Een positieve leefstijlverandering levert je veel op, zoals een betere gezondheid, meer energie, geluk en vitaliteit. Ik ben zeer gemotiveerd om daaraan een bijdrage te kunnen leveren.
  Mensen worden steeds ouder en willen zo lang mogelijk vitaal blijven en van het leven genieten. Een gezonde leefstijl draagt hieraan bij. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor de preventie en behandeling van bijvoorbeeld overgewicht of neerslachtigheid. Maar liefst 70 tot 90% van de welvaartsziekten is te voorkomen met een gezonde leefstijl. Onderzoek laat zien dat je met een gezonde leefstijl ongeveer 9 jaar langer leeft.
  Hoewel de meeste mensen zich er wel van bewust zijn dat er iets moet veranderen, blijkt het in de praktijk echter niet zo gemakkelijk om er een gezonde leefstijl op na te houden. Een leefstijlcoach kan daarbij helpen. Coaching op leefstijl zorgt voor een positieve, blijvende gedragsverandering en is, zoals diverse onderzoeken hebben aangetoond, effectief.

  06-86822408
  sylvia@bewustengezond.nl

  ‘Advies op maat rond suppletie’
  Mijn naam is Diana Vermeer, en ik ben al 33 jaar apothekersassistent. Sinds januari 2019 mag ik mezelf ook ‘orthomoleculair epigenetisch therapeut’ noemen. Mijn interesse is gewekt doordat ik een aantal jaar geleden zelf te maken kreeg met een chronisch vitaminetekort. Destijds kon daar geen oorzaak voor gevonden worden. In mijn zoektocht naar de oplossing ben ik beland bij de opleiding.
  Je zou je lichaam kunnen vergelijken met een chemische fabriek, met vele radertjes die op elkaar afgestemd zijn. Als een radertje niet goed draait, loopt de boel in de soep. Zo is het ook met een lichaam: als er niet genoeg vitaminen, mineralen, vetstoffen en meer goede voedingsstoffen in komen, kan er wat fout gaan in het proces. Net als in een chemische fabriek is niet alleen de synthese, maar ook de afvoer van stoffen belangrijk. In het lichaam heb je het dan over het verteren van voedsel en het verwijderen van afvalstoffen die het lichaam niet nodig heeft.
  Op dit moment is er veel aandacht voor vitamine D, omdat die zou kunnen helpen tegen COVID-19. Veel mensen komen advies vragen en willen een potje vitamine D aanschaffen. Goed advies is daarbij belangrijk. Leeftijd, huidskleur, te weinig zonuren, het hebben van overgewicht en nog meer factoren spelen daarbij een rol. Langere tijd een vitamine D-tekort leidt tot vele klachten; van een onschuldig lijkende vermoeidheid of lusteloosheid tot zelfs spierzwakte of botontkalking.
  Sinds kort kunnen wij als apotheek twee keer per jaar een gratis vitamine D-test aanbieden aan onze cliënten. Deze test kan eenvoudig met een vingerprik worden afgenomen en binnen een kwartier kan de uitslag afgelezen worden. Aan de hand hiervan kan er een advies op maat gegeven worden rond suppletie, aangevuld met leefstijltips. Eventueel kan een vitamine D-preparaat aangeschaft worden dat past bij de persoonlijke behoefte.

  06-86887475
  diana@bewustengezond.nl

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply