Rate this post
 • De band tussen jou en je kind
  Rate this post

  Als je net moeder geworden bent, is het heel normaal als je je pasgeboren kindje borstvoeding geeft. En als baby’s bij je liggen, zijn ze vaak heerlijk rustig. Dragen is samen met het geven van borstvoeding eigenlijk een logisch vervolg van de zwangerschap. Meestal gaat dat goed, maar soms kunnen er zich problemen voor-doen waar je geen raad mee weet. Je kleintje huilt veel of de borstvoeding komt niet goed op gang. Petra Bouma van Allattare kan je door deze lastige periode heen helpen, zodat je weer kunt genieten van je kindje.

  ‘Ik geef onder meer draagconsulten’, legt Petra uit. ‘Het dragen kan een uitkomst zijn wanneer je baby onrustig is, veel spuugt of veel huilt, maar je kunt het ook gewoon doen omdat je het fijn vindt om je baby dicht bij je te hebben. Er zijn veel draagdoeken en voorgevormde dragers in de handel. Er zijn wel filmpjes op internet te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je ze kunt gebruiken, maar sommige mensen vinden het toch een beetje eng om te beginnen met een draagdoek. Tijdens het consult leg ik uit wat ergonomisch dragen is en hoe ze een draagdoek kunnen gebruiken. Bij een pasgeborene is het vooral belangrijk dat het nekje en hoofdje goed ondersteund worden en dat de beentjes in de kikkerhouding worden opgetrokken. Ook moet je je kindje altijd met de buik naar je toe dragen. Dat is de beste houding voor de rug en de heupen: je baby kan rondkijken, maar zich ook afsluiten als alle indrukken even te veel zijn. Het dragen geeft het kind een veilig gevoel en wanneer je het op de juiste manier doet, is het geen belasting voor je rug en beperkt het je niet in je bewegingen. Door je kind te dragen, zul je merken dat jullie meer op elkaar afgestemd raken. Vaak hoor ik van moeders die dragen dat het ook heel praktisch is. Lactatiekundige
  Petra is daarnaast ook lactatiekundige. ‘Wanneer er problemen zijn met de borstvoeding, kan ik ook langskomen, zodat we samen kunnen kijken hoe het voeden weer aangenaam kan worden. Soms is het voeden pijnlijk, wat vaak veroorzaakt wordt doordat de baby niet goed wordt aangelegd. Met wat kleine wijzigingen in de houding kan dat vaak al worden opgelost. Vaak is de oplossing heel eenvoudig. Het kan ook voorkomen dat er een probleem is met de melkproductie. Dat kan onder meer komen doordat er in de eerste dagen niet vaak genoeg aangelegd is. De productie van moedermelk is een kwestie van vraag en aanbod. Je ziet vaak dat er tijdens de zogenaamde ‘regeldagen’ gedacht wordt dat er te weinig melk is. Het kindje krijgt dan meer behoefte en door wat vaker aan te leggen, zorg je ervoor dat de melkproductie weer afgestemd wordt op de vraag’, legt Petra uit. ‘Ik heb het gevoel dat er meer en langer borstvoeding wordt gegeven. De Wereldgezondheids-organisatie raadt aan om in ieder geval de eerste zes maanden volledig borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind het willen. Borstvoeding is meer dan alleen maar voeding. Het geeft ook troost en geborgenheid, wat belangrijk is voor een gezonde psychische ontwikkeling.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply