Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘De beugel zit mij niet in de weg’
  Rate this post

  Jie-Lina Bello (11 jaar) uit Vlaardingen vertelt over haar beugel, die ze heeft laten plaatsen door Van Zanden Orthodontie.

  Toen ik 8 jaar was, kreeg ik een buitenboordbeugel. Ik mocht toen kiezen uit verschillende bandjes (voor tegen mijn nek). Dat werd er één van blauw-paarse spijkerstof. Ik was de eerste en enige op de hele school met zo’n beugel, en in de eerste dagen kreeg ik heel veel reacties. Eigenlijk waren ze allemaal vol belangstelling en heel aardig. Die buitenboordbeugel heb ik 4 maanden dag en nacht gedragen, en daarna nog een aantal maanden alleen ‘s nachts. Soms bleef ik vastzitten met die beugel aan mijn kleding, bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden. Maar eigenlijk kon ik er alles mee doen; zelfs eten en drinken. De ringen om mijn achterste kiezen waarmee deze beugel vastzat, zijn een keer aan één kant losgeschoten vlak voordat we op vakantie gingen. De orthodontist was toen ook net dicht voor drie weken vakantie. Toen heb ik een paar weken mijn beugel niet kunnen dragen. Daarna kreeg ik een beugel met metalen draden onder en slotjes boven. Een aantal maanden daarna werden dat onder ook slotjes.
  Heel leuk vind ik de gekleurde elastiekjes die ik bij elke controle mag uitkiezen. Ik kies steeds 6 verschillende kleuren uit. Elke zes weken heb ik controle. Als er iets kapot is, wordt het gelijk gemaakt en de veertjes worden strakker gemaakt en de metalen draden verwisseld. Dan voel ik steeds wat spanning op mijn kiezen, maar dat is snel weer over. Soms wordt er een controlefoto gemaakt.

  Echt vervelend vind ik mijn beugel niet en pijn doet het ook niet. Alleen toen ik voor het eerst slotjes kreeg, deed het een paar dagen pijn. Het enige nadeel van mijn beugel is dat ik een appel alleen kan eten als ik die eerst in stukjes snij. Happen nemen gaat niet. Ik weet niet hoe lang ik mijn beugel nog moet dragen. Ik ben nu 11 jaar en heb in totaal al 3 jaar een beugel. Gelukkig ben ik intussen flink gegroeid, want die stoelen waar je tijdens de controle op ligt, zijn voor mij nog steeds veel te groot.

  Mijn tanden en kiezen staan eigenlijk al heel mooi recht, dus ik denk niet dat het nog heel lang zal duren. Het maakt mij ook eigenlijk niet uit. De beugel zit mij niet in de weg en de controles vind ik geen probleem. Veel van mijn vriendinnen en klasgenoten hebben ook een beugel.
  Ik vind het heel leuk om in dit magazine te komen!

  – Groetjes,
  Jie-Lina

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply