Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De darmen en stress…
    Rate this post

    De darmen zijn het grootste orgaan in ons lichaam. Ze zijn doorlaatbaar voor voedingsstoffen en beschermen ons tegen schadelijke stoffen. Deze beschermingsfunctie wordt verzorgd door de darmbacteriën, het darmslijmvlies, het afweersysteem en de darmwand zelf. De conditie van onze darmen is heel belangrijk voor onze gezondheid. 

    Tijdens stress en verkeerde voedings- en/of leefgewoonten kan de darmconditie verslechteren door een veranderde bacteriesamenstelling, een afname van de spijsverteringssappen en van de doorbloeding van het darmslijmvlies, een verhoogde gevoeligheid, een zwakkere binding tussen de darmwandcellen en veranderde maag- en darmbewegingen.

    Directe gevolgen hiervan kunnen indigestie (opgeblazen gevoel, misselijkheid enzovoort), diarree en buikpijn zijn. Eén van de bekendste langetermijngevolgen is het prikkelbare darmsyndroom, met als voornaamste kenmerk een zeurende, krampende en stekende buikpijn, zonder ontstekingen. Verder komen ook chronische darmontstekingen, voedselovergevoeligheid, brandend maagzuur (refluxziekte) en een maagzweer voor.

    Hoe kan stress deze gevolgen hebben?  Onze hersenen (centrale zenuwstelsel) staan in verbinding met het zenuwstelsel in de darmen (ook wel ‘tweede brein’ genoemd) en deze twee zenuwstelsels beïnvloeden elkaar. Stress kan je darmbacteriën beïnvloeden en er is steeds meer bewijs dat ook je darmbacteriën je hersenen, dus je gedrag, kunnen beïnvloeden.

    Wat kun je voor je gezondheid doen bij stress? Het is van belang om stress te vermijden en/of er goed mee te leren omgaan, gezond te eten, zo nodig aangevuld met supplementen, zoals pre- en probiotica, voldoende te bewegen en… voldoende nachtrust te nemen. Onderzoek wijst uit dat voldoende nachtrust mogelijk je darmen beschermt tegen stress(gevolgen).

    Ik wens je een goede gezondheid!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply