Rate this post
 • De gezinswerker denkt met je mee!
  Rate this post

  Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunnen (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren terecht met alle (kleine en grote) vragen over opvoeden en opgroeien. Het CJG biedt gratis informatie en advies, specialistische hulp en coördinatie van zorg.

  In het CJG werken medewerkers van verschillende organisaties samen, zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen, pedagogisch adviseurs en de Jeugd- en GezinsTeams (JGT’s), ieder met zijn of haar eigen deskundigheid over de ontwikkeling en het opgroeien van kinderen en jongeren.

  Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen
  Alle kinderen en jongeren tussen 0 en 19 jaar worden regelmatig uitgenodigd door de Jeugdgezondheidszorg om hun groei en ontwikkeling te volgen. Ook voor advies over opgroeien en ontwikkeling kunnen ouders en jeugdigen zelf contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg via het algemene CJG-telefoonnummer of via de website.

  Pedagogisch adviseur
  Wie een vraag heeft over de opvoeding of zich zorgen maakt hierover, kan een afspraak maken met de pedagogisch adviseur van het CJG. Zij zet, samen met de hulpvrager, de zaken op een rijtje. De vraag van ouders staat centraal en de pedagogisch adviseur denkt met hen mee over wat nodig is. De pedagogisch adviseur kan ouders maximaal 6 gesprekken aanbieden, maar 2 of 3 gesprekken blijken meestal al voldoende.

  Jeugd- en GezinsTeam (JGT)
  Het JGT is er voor ouders, kinderen en jongeren tot 18 jaar. In het CJG werken jeugd- en gezinswerkers in een team. Dit zijn deskundigen die hulp en ondersteuning op maat kunnen geven. Deze hulp kan variëren van een paar gesprekken, ondersteuning voor langere tijd of een cursus. Ouders en jongeren kunnen zich telefonisch of via de website aanmelden bij het JGT. Een jeugd- en gezinswerker neemt dan contact met hen op. Ouders en hun kinderen krijgen een vaste contactpersoon die samen met hen bespreekt wat de meest passende ondersteuning is in hun situatie.

  Aanmelden bij een JGT kan via het aanmeldformulier op de website www.jeugdengezinsteams.nl. Ook de telefoonnummers van het JGT bij jou in de buurt kun je hier vinden, of via de website van het CJG.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply