Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De gezondheid van je baby in beeld
  Rate this post

  Een zwangerschap is niet alleen ingrijpend voor je lichaam, maar ook een enorm spannende periode. Of je nu voor het eerst zwanger bent of al wat meer ervaring hebt: je hoopt natuurlijk altijd dat het helemaal goed verloopt. Door een medische echo te laten uitvoeren, kun je tijdens verschillende fasen van je zwangerschap laten onderzoeken of alles in orde is bij jou en je kindje.

  Is jouw baby gezond?
  – Termijnecho: Met deze echo worden je uitgerekende datum en zwangerschapsduur bepaald. De beste termijn voor deze echo is tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.

  – Echo na bloedverlies: Wanneer je bloed verliest tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om een echo te laten maken. Er wordt gekeken of je zwangerschap intact en vitaal is, of dat er misschien sprake is van een miskraam. Mogelijk zijn er andere oorzaken die het bloedverlies kunnen verklaren.

  – Placentalokalisatie: Deze echo is bedoeld om de locatie van de placenta ten opzichte van je baarmoedermond te bepalen. Deze echo krijg je alleen wanneer er getwijfeld wordt of de placenta goed ligt. De echo kan het beste gemaakt worden tussen de 30 en 32 weken zwangerschap.

  – Groei-echo: De naam zegt het al: met deze echo wordt de groei van je kindje in een bepaalde zwangerschapsperiode gecontroleerd. Met behulp van de echo kan er een inschatting gemaakt worden of je baby een gemiddelde of afwijkende groei vertoont.

  – 20-weken-echo: Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kind. Ook andere lichamelijk afwijkingen kunnen worden gezien, zoals een open rug of schedel.

  Prenatale screening
  Verreweg de meeste baby’s zijn gezond, maar soms wordt een kind met een ziekte of aandoening geboren. Met verschillende screeningen tijdens en ná je zwangerschap kunnen verschillende ziekten en aandoeningen worden opgespoord. Dit is belangrijk omdat verloskundig hulpverleners er dan rekening mee kunnen houden tijdens de bevalling. Ook kunnen artsen snel beginnen met de behandeling. Natuurlijk is ook prettig dat jij als ouder tijdig geïnformeerd kunt worden over de gezondheid van je kind. Op die manier kun je een goede beslissing nemen over eventuele vervolgstappen.

  De specialist vertelt
  Sabina Ledda is echoscopiste en directrice van Echocentrum het Palet. Het centrum is gespecialiseerd in het maken van alle typen medische echo’s tijdens de zwangerschap. Sabina benadrukt het belang van goed uitgevoerde medische echo’s: ‘De echoscopisten zijn hoogopgeleid en het team volgt de laatste ontwikkelingen in binnen uit buitenland. We werken samen met diverse verloskundigenpraktijken en het Albert Schweitzer ziekenhuis. De echo’s worden graag en met een glimlach uitgevoerd door deskundige professionals op een warme, open manier. Natuurlijk krijg je ook enkele echofoto’s mee naar huis als herinnering.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply