Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De gezondheid van je kind voorop
  Rate this post

  De gezondheid van een kind begint bij de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de ouders. Elk aspect van de ontwikkeling van het kind is direct gekoppeld aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de ouders en de leefomgeving waarin het kind opgroeit. Warmte, harmonie, zorg en aandacht zijn zeer belangrijke aspecten om de gezondheid van een kind te waarborgen. De prikkels die vandaag de dag aanwezig zijn, kunnen door de ouders in goede banen geleid worden. Een hele klus in deze haastige maatschappij, maar het belang van het kind moet vooropstaan.

  Ayurveda is een oud en beproefd gezondheidssysteem dat kan teruggrijpen op duizenden jaren aan ervaring met effectieve behandelingen van allerlei ziekten en kwalen met behulp van kruiden en remedies, zoals verschillende soorten massages, meditatie-oefeningen en yogaoefeningen. De inachtneming van het tijdstip van de dag en de seizoenen is hierbij belangrijk.

  Constituties
  Zoals inmiddels bekend zal zijn vanuit mijn vorige artikelen, wordt iedereen geboren met een bepaalde constitutie, genaamd Vata, Pitta en Kapha, de basisgedachte in de Ayurvedische leer. Deze constituties zijn verbonden met de 5 elementen waaruit ons universum bestaat. Iedereen en alles heeft een verschillende combinatie van deze elementen. Het zal duidelijk zijn dat met de Ayurvedische leer een zeer individuele benadering van ouders en kinderen mogelijk is, door middel van voeding en leefstijl, waardoor kinderen zo dicht mogelijk bij hun ware natuur kunnen blijven om de balans, en dus de gezondheid, te behouden.

  Vata-, Pitta- en Kapha-kinderen
  Een kind met een Vata-constitutie is altijd in beweging en onrustig. De eetlust is wisselend. Een belangrijke aanbeveling is het kind regelmaat te bieden, zowel qua leefstijl als voedingsgewoonten.
  Pitta-kinderen willen graag in teamverband spelen en zijn competitief ingesteld. Het zijn gepassioneerde kinderen, waarbij het belangrijk is niet te emotioneel en te ­dramatisch te worden. Allergieën en huiduitslag liggen bij hen op de loer. Ook hier zijn aangepaste voedings- en leefstijl­adviezen van groot belang, bijvoorbeeld het vermijden van te ­gekruid voedsel. Kapha-kinderen daarentegen zijn heel rustig, zorgzaam en aanhankelijk. Ze zijn gevoelig en kunnen snel gekwetst worden. Zij hebben een neiging tot snoepen en dik worden. Zij houden juist van rustige activiteiten, zoals tv kijken en en computerspelletjes spelen. Hier ligt een taak voor de ouders om te zorgen voor meer activiteiten voor deze kinderen, en voeding die hen kan activeren.

  Er zijn vele Ayurvedische wegen die naar Rome leiden om de rust in een gezin te herstellen of te behouden. Je ayurvedisch practitioner kan je hierbij helpen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply