Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • De juiste verbinding

  Trouwen is niet zomaar iets. Het is niet simpelweg een contract tekenen, maar het is een moment waarop je vastlegt wat je voor de ander voelt. Met een huwelijk zeg je niet tegen de ander ‘Jij bent nu van mij’, maar je zegt ‘Ik bén er voor jou; met jou wil ik de toekomst in.’ Dat gevoel bevestig je met een huwelijk. Je draagt uit dat je blij bent dat je er niet alleen voor staat in het leven, want leven is niet iets wat je alleen doet, maar wat je samen creëert.

  We hebben allemaal liefde nodig. We zoeken iemand om mee samen te zijn, want dat hebben we nodig in het leven, op welke leeftijd dan ook. Als trouwambtenaar is het juist de verbinding, ‘vrijheid in verbondenheid’, die ik wil uitdragen met een persoonlijk verhaal tijdens de huwelijksceremonie. De verbinding van geluk wordt gevierd met familie en vrienden rondom het bruidspaar.

  Verbinding in het verlies
  Trouwen is een levensmoment dat gevierd mag worden. Een overlijden is óók, ondanks de droevige situatie van een verlies, een levensmoment waarop het leven van en de liefde voor de overledene gevierd mag worden. Tijdens de uitvaart worden nabestaanden herinnerd aan het leven dat geweest is. Dit gaat samen met een gevoel van dankbaarheid voor dat wat was en/of met begrip voor dat wat er niet was. Juist door samen met familie en dierbaren het leven te herinneren kan ik, als ritueelbegeleider, van toegevoegde waarde zijn door hier woorden en uiting aan te geven. Ik luister, vat samen wat anderen voelen en ik maak daar een verhaal van. Ik tref mensen aan op een kwetsbaar moment van hun leven, en juist dan kan ik hen met rust en aandacht ondersteunen. Ik zorg voor een verbinding in het delen van verdriet op dit moeilijke moment.

  Een goed afscheid
  Voor de duidelijkheid: ik ben geen uitvaartverzorger en regel dus niet datgene wat er geregeld moet worden rond een uitvaart. Ik kan in samenspraak met de nabestaanden een goed afscheid samenstellen op het moment dat de praktische zaken al besproken zijn. Ik kan ruime tijd en aandacht geven aan de nabestaanden, waarbij we herinneringen ophalen, die ik kan uitspreken tijdens de uitvaart. Ik kan de familie begeleiden om zelf te spreken of iets anders voor te bereiden wat steun kan bieden in het proces van afscheid nemen.

  De laatste levensfase
  Ook in de laatste levensfase kan ik iemand ondersteunen, bijvoorbeeld wanneer iemand ernstig ziek is en zijn afscheid wil voorbereiden. Tijdens deze fase word je je bewuster van de eindigheid van het leven en kom je dichter bij jezelf.

  Trudy van Doeveren

  Van huwelijk naar uitvaart en omgekeerd
  Trudy van Doeveren: ‘Als trouwambtenaar mocht ik het huwelijk van een bruidspaar uitvoeren waarvan de bruidegom ongeneeslijk ziek was. Na 30 jaar samen geweest te zijn, was dit een wens: hun liefde in leven te bezegelen. Enkele weken na hun huwelijk kreeg ik het verzoek van de bruidegom of ik zijn naderende afscheid inhoudelijk zou willen begeleiden. Zijn vertrouwen in mij gaf mij de kracht om dit te kunnen doen. De dankbaarheid hiervoor en de zingeving om dit te mogen doen, was voor mij de reden om me hierin verder te verdiepen met de opleiding tot ritueelbegeleider. In de situatie die ik hierboven beschreef, ging ik van een huwelijk naar een uitvaart. Tegenwoordig is het vaak zo dat ik gevraagd word voor een huwelijk nadat ik een uitvaart heb begeleid. Nabestaanden die nog niet met elkaar getrouwd zijn, zien in dat trouwen een toegevoegde waarde is om het leven te vieren uit liefde en in liefde met een ieder om hen heen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply