Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De juiste voeding bij het hersteltraject
  Rate this post

  De reguliere behandelingen tegen kanker worden gedaan met behoorlijk agressieve behandelmethoden: een zware operatie, bestralingen en vaak ook chemotherapie. Die behandelingen worden natuurlijk gedaan in de hoop dat de tumor daarmee vernietigd wordt. Maar deze behandelingen brengen, als bijkomend effect, ook schade toe aan de rest van het lichaam…

  Bij de kankerbehandelingen is de hoop natuurlijk dat de schade aan de tumor groter is dan de schade aan de rest van het lichaam. Die bijkomende schade is niet iets abstracts: veel van mijn cliënten geven aan dat ze jarenlang last houden van verschillende klachten, en soms blijven ze de klachten de rest van hun leven houden. Nemen we bijvoorbeeld chemobehandelingen. Die kunnen op een aantal manieren plaatsvinden, zoals met behulp van een infuus, of door middel van tabletten die de patiënt inneemt. In alle gevallen wordt er daarbij schade toegebracht aan de darmflora. En is er schade aan de darmflora, dan kan dat weer leiden tot ontstekingsproblemen.

  Als orthomoleculair arts kan ik kankerpatiënten begeleiden bij het hersteltraject na kanker. Daarbij hou ik me bezig met de juiste voeding voor de patiënt en op het herstel van de darmflora. Het lichaam heeft namelijk een grote behoefte aan bouwstoffen en essentiële vitaminen en mineralen. Daarnaast ga ik op zoek naar mogelijke factoren die hebben kunnen bijdragen aan het ontstaan van de kanker. ­Bijvoorbeeld bij sommige vormen van borst- en prostaatkanker kan er sprake zijn van een overmatige aanwezigheid van kunstmatig oestrogeen, dat niet goed door de lever afgebroken wordt. Is dat het geval, dan probeer ik dit te ­corrigeren en zo het lichaam weer in balans te brengen.

  Verder is er bij kanker sprake van een overmatige celdeling, waardoor er te weinig zuurstof naar de tumor gaat. Hierdoor kunnen tumoren alleen groeien middels suikerverbranding. Een koolhydraatbeperkt voedingspatroon is daarom zeer aanbevolen. De overmatige celdeling bij kanker kost ons lichaam veel energie, waardoor de meeste mensen afvallen. In het ziekenhuis krijg je dan doorgaans drinkvoeding ­geadviseerd, maar daarin zit veel suiker, waarmee je de kanker onbedoeld voedt. Beter is het om juist te kiezen voor gezonde vetten als belangrijkste energiebron. Vetten zijn rijk aan energie, maar je voorkomt hiermee de kanker in zijn groei te stimuleren.

  Met name voor de preventie van kanker is het goed om je te realiseren dat veel studies aantonen dat het eten van veel (blad)groenten en fruit een beschermende werking heeft op het lichaam en het risico op kanker aanzienlijk verkleint. Daar kun je dus gewoon zelf thuis mee aan de slag. ­Supplementen met extracten kunnen helpen om de tumorgroei te remmen en het risico op een recidief te verkleinen. Gebaseerd op wetenschappelijke studies kan ik daar als orthomoleculair arts in adviseren.

  Sicco Weertman

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply