Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De juiste voeding voor jouw hormonen
  Rate this post

  Hormonen zijn essentiële stoffen die je lichaam zelf aanmaakt. Ze zijn van groot belang zijn voor vele lichaamsprocessen, zoals de voortplanting, stofwisseling, spijsvertering, water- en zouthuishouding.

  Een goede balans is belangrijk om lekker in je vel te zitten. Het eten van goede voeding is daarbij een belangrijke factor. Van suikerrijke voeding, oftewel snelle koolhydraten, is bekend dat ze een sterk negatief effect hebben op de hormoonbalans. Eet je regelmatig koek, gebak, snoep, witbrood en saus uit pakjes, en drink je veel vruchtensap / frisdrank, dan moet je lichaam veel van het hormoon insuline aanmaken om het bloedsuiker in balans te krijgen. Ook zul je hierdoor eerder overgewicht hebben, waardoor je hormonen nog meer uit balans raken.
  Bij vrouwen in de overgang is het beperken van het suikergebruik helemaal essentieel om het bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden. Ook het nuttigen van cafeïnerijke en alcoholhoudende dranken moet sterk beperkt worden. Beide verhogen ze het cortisolgehalte, en daarbij verslechtert cafeïne ook nog eens de werking van het schildklierhormoon.
  Door de afname van het hormoon oestrogeen in de overgang is het belangrijk om voldoende fyto (plantaardige)-oestrogenen binnen te krijgen. Denk hierbij aan lijnzaad, peulvruchten, kikkererwten, linzen en volkorengranen.
  Het regelmatig eten van gezonde vetten is ­essentieel voor een goede hormoonbalans. Eet regelmatig noten, (chia)zaden, vette vis­soorten, eieren en avocado’s, en gebruik ­kokosolie, visolie, hennepolie en/of lijnzaad. Ook kruiden als kaneel, komijn, kurkuma, ­knoflook en gember kunnen een positieve invloed hebben.
  Voor het behouden van een goede stemming en sterke botten is vitamine D3 essentieel, net als voldoende magnesium.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply