Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De juiste zorg voor jouw voeten
    Rate this post

    Elk jaar komen er ten minste 100.000 kanker­patiënten bij, van wie tweederde de ziekte overleeft. De ziekte kanker en de behandeling ervan kunnen allerlei voetproblemen met zich meebrengen, zoals het hand-voetsyndroom, de hand-voet-huidreactie, overmatig eelt of nagelaandoeningen. Patiënten bezoeken daarom steeds vaker een voetzorgverlener voor de juiste zorg. De specialisatie Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) kan hierin voorzien. Bezoek een OVV om klachten aan handen of voeten te verminderen of te voorkomen.

    Een Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) is een voetprofessional met minimaal 5 jaar ervaring. De OVV heeft tijdens de opleiding verschillende stages gelopen, in onder andere ziekenhuis, inloophuis en hospice. De OVV is zich bewust van het mentale aspect dat kanker met zich meebrengt en gaat hier op professionele en vertrouwelijke wijze mee om. Een OVV is opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen – mits de situatie dat toelaat – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Een OVV kan ook preventieve maatregelen nemen, zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.

    Behandeling
    Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kanker­patiënten in een zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund. Daarom werkt de OVV volgens bepaalde vastgestelde richtlijnen.

    Een OVV-behandeling kan bestaan uit het verwijderen van pathologisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het reguleren van ingroeiende nagels en het repareren van gespleten nagels. Een ontspannende voet- en onderbeenmassage is ook mogelijk. Er wordt een speciale massage­techniek toegepast zonder enige vorm van druk. Een OVV weet wanneer deze massage wel en niet toegepast mag worden.

    Voetprofessional
    Mensen met kanker die een Oncologisch Voetzorgverlener willen bezoeken, kunnen contact opnemen. De eerste afspraak is een intakegesprek. De patiënt vult een korte vragenlijst in, onder meer over de klachten, het ziekteverleden, eventuele medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Als iemand actief behandeld wordt voor kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg. Daarnaast wordt een voetzorgtraject niet uitgevoerd zonder toestemming van de behandelend arts of oncoloog.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply