Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De kracht van beeld
  Rate this post

  Heb je wel eens het gevoel dat je vastloopt? Zit je niet lekker in je vel of heb je last van onzekere gevoelens, maar kun je dit niet onder woorden brengen?

  ‘Beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is ook het uitgangspunt van mijn werk’, vertelt beeldend therapeut Wike. ‘Door middel van beeld laat ik mensen in contact komen met wat hen bezighoudt. Het fungeert eigenlijk als extra taal waarin iemand zich kan uitdrukken.’

  Pijn
  ‘Laatst had ik een vrouw bij mij in de praktijk. Ze had pijn en voelde zich niet lekker in haar vel. Daarom vroeg ik haar om zichzelf te tekenen en aan te geven waar ze pijn had. Ze ging aan de slag en had haar schouder en heupen gemarkeerd met een rood potlood. Maar wat me opviel was dat ze met datzelfde rode potlood een hart had getekend. Ze wist niet waarom, zei ze. Het gebeurde gewoon. Maar het trok wel mijn aandacht. Ik vroeg aan haar of ze misschien ook pijn had in haar hart. Ze keek me aan en werd even stil. Ze dacht na. Ja, eigenlijk was er wel iets gebeurd…’

  ‘Eerder die week was er iets voorgevallen in haar privéleven’, gaat Wike verder. ‘Ze had onenigheid met een ouder en dat had haar meer geraakt dan ze in de eerste instantie doorhad. Het deed haar denken aan haar kindertijd waarin zij het gevoel had dat ze niet gehoord of gezien werd. Maar daar had ze nooit bij stilgestaan. Nu ze zestig was, realiseerde ze zich dat zij zich nét zo voelde als dat kleine meisje van toen. Al haar hele leven liep ze rond met deze pijn in haar hart. Onbewust heeft ze de pijn van afwijzing altijd met zich meegedragen.’

  Bewustwording
  ‘Totdat ik haar ernaar vroeg. We gingen met elkaar in gesprek. En dat is het mooie aan beeldende therapie: het raakt een diepere laag in jou. Het geeft je onderbewustzijn een stem. Over woorden denk je na voordat je ze uitspreekt. Je bent je ervan bewust. Maar door middel van beeld ga je hieraan voorbij en maak je het onzichtbare zichtbaar. Het is als het ware een extra taal. Als deze aan het licht komt, kan ik hier als therapeut op inspelen. Ik vertaal het beeld naar woorden en dan gaan we in gesprek. Door de samensmelting van beeld met woorden leer je over jezelf. Wat houdt je bezig, hoe voel je je en wat houdt je tegen? Samen gaan we op zoek naar antwoorden en inzichten.’

  Wike: ‘Ik krijg veel mensen in mijn praktijk die niet lekker in hun vel zitten. In de meeste gevallen zijn het mensen die in het verleden kanker hebben gehad. Ze kunnen niet het leven leiden dat ze willen omdat er veel veranderd is. Ik weet uit ervaring wat kanker met een mens doet. Het is een rollercoaster van emoties. Niet alleen op fysiek, maar ook op psychisch vlak. Maar dit laatste wordt nog vaak onderbelicht. Kanker verandert alles, óók nadat de behandelingen zijn afgerond. De nacontroles, de onzekerheid, de angst dat de ziekte terugkomt: dit leidt allemaal tot bezorgdheid en onzekerheid. Daar is nauwelijks aandacht voor. Daarom doe ik wat ik doe. Ik vind het belangrijk dat mensen bij mij gezien en gehoord worden, dat ze de draagkracht ontwikkelen om verder te gaan nadat de behandeling is afgerond.’

  Over Lodur
  Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend bij Lodur Kunstzinnige Therapie, helpt vrouwen ná (borst)kanker leven met de gevolgen die kanker en de pittige behandelingen achterlaat. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat van waarde is in jouw leven, zodat je bewuste keuzes kunt gaan maken in het vormgeven van jouw nieuwe leven ná kanker.

  Wist je dat …
  … je onderbewuste maar liefst 90% van je dagelijks leven beïnvloedt?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply