Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De kracht van betekenis
  Rate this post

  Voel je je ongelukkig omdat je die aandacht van je man mist? Het je misschien het idee dat je eigen kind je niet meer begrijpt? Of ervaar je steeds dezelfde frustraties met je collega’s? Los het op met systeemtherapie!

  Kijk eens om je heen, naar je familieleden, vrienden en collega’s. En naar jezelf. We jagen geluk na door ons te storten op onze carrière en die mooie baan binnen te slepen. We zijn jaloers op het grote huis of de mooie auto van onze overburen en werken ons over de kop om dat ook te bereiken. We willen nóóit strubbelingen in onze relatie en met onze kinderen ervaren, zodat het nét lijkt alsof we een perfect gezinsleven hebben. En we storten ons massaal op de crosstrainer voor dat perfecte lijf. En als we dat dan allemaal hebben, dán zijn we gelukkig. Of toch niet?

  Geluk?
  Wetenschappers doen al járen onderzoek naar hoe je meer plezier en voldoening uit je leven kan halen. Hun belangrijkste aanbevelingen? Stop met het nastreven van het grote geluk! Die mooie auto of dat afgetrainde lijf boosten je geluksgevoel namelijk voor eventjes, maar daarna willen we weer meer. Het gevolg? Stress en ontevredenheid. Het is volgens onderzoekers juist veel belangrijker dat je het gevoel hebt dat je een zinvol bestaan leidt. Een bestaan waarin jij van betekenis bent voor jezelf én voor anderen, en dat je het gevoel hebt dat je bijdraagt aan de wereld. Maar uh, hoe bereik je dát dan?

  Betekenisvol bestaan
  Hoe ervaar je dan een zinvol bestaan met betekenisvolle contacten? Dat is eigenlijk best simpel. Net als ieder mens heb jij de behoefte om ‘ergens bij te horen’. Je maakt onderdeel uit van allerlei ‘sociale systemen’: je werkteam, een sportclub, een gezin, een liefdesrelatie. Als de contacten binnen zo’n sociaal systeem aan twee voorwaarden voldoen, kun deze als ‘betekenisvol’ ervaren. We nemen even het uitgangspunt van je liefdesrelatie. De eerste voorwaarde is dat de communicatie tussen jullie aangenaam en prettig is. De tweede voorwaarde is dat binnen je relatie sprake moet zijn van wederzijdse zorg en aandacht, en dat jullie belangrijk willen zijn voor elkaar. Kun ze allebei afstrepen, dan zul je veel voldoening en plezier uit je relatie halen. Jij blij, hij of zij blij!

  Het grotere geheel
  Net als iedereen maak jij onderdeel uit van sociale systemen: van de samenleving in z’n geheel, maar ook van je gezin, je werkomgeving en je liefdesrelatie. Een belangrijk uitgangspunt is dat niet alleen jijzelf centraal staat, maar ook de mensen in jouw omgeving en hoe de omgang en communicatie met hen is. Soms is er een kink in de kabel. Deze kun je verhelpen door middel van systeem­therapie. Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op de relaties tussen mensen. Een systeemtherapeut kijkt behalve naar jouw problemen en ervaringen, ook naar de manier van communicatie met jouw omgeving. Vanuit daar kunnen er stappen worden gezet om de communicatie binnen de relatie prettiger en aangenamer te maken. Bij systeemtherapie kun je voor zowel voor individuele therapie als voor partnerrelatietherapie terecht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply