Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De kracht van loopbaancoaching
  Rate this post

  Hoe tevreden ben jij met je baan? Werk jij puur om  in je levensonderhoud te voorzien of is het echt je passie? Misschien denk je dat die droombaan voor jou niet te verwezenlijken is, of kies je voor de veiligheid die jouw huidige baan je biedt. Maar wat nu als toch blijkt dat er voor jou mogelijkheden zijn om dát te doen waar je echt gelukkig van wordt? Waar zou jij dan voor kiezen?

  Jos Frederiks ziet hen dagelijks in zijn praktijk: jongeren die geen idee hebben wat voor studierichting ze moeten kiezen, mensen die al jaren hetzelfde werk doen maar het gevoel hebben dat hun baan niet zo goed meer bij hen past of mannen en vrouwen die door omstandigheden, zoals een ontslag door reorganisatie of faillissement, voor een nieuwe fase in hun leven staan en niet weten welke weg ze in moeten slaan. ‘Natuurlijk zijn er op internet legio testjes te vinden die je kunt doen, maar die testjes zijn vaak heel plat, de vragen zijn doorgaans subjectief en het biedt niet de mogelijkheid om te sparren. Zo’n test alleen zegt heel weinig. Er komt uitgerold in welke categorie je jouw toekomst moet zoeken, maar vaak is dat ook nog eens iets wat je nooit verwacht had of helemaal niet bij jou vindt passen’, vertelt de loopbaancoach. ‘Uiteraard maken wij hier in de praktijk ook wel gebruik van tests, maar het grote verschil is dat wij jou willen leren kennen. Wat zijn je kernkwaliteiten en welke job past het best bij jou? En samen met jou doorlopen we het pad dat voor jou zichtbaar maakt in welke richting je moet zoeken. Dat is een geweldig proces,  het is elke keer weer een feestje’, vertelt Jos enthousiast.

  Breed georiënteerd
  ‘Eigenlijk heeft elk mens op zijn minst één keer in zijn leven een coach nodig’, ervaart Jos. ‘Ja hoor, dat geldt ook voor mezelf. Ik zie mezelf immers nooit zoals een ander me ziet. Je hebt zelf toch een blinde vlek voor bepaalde dingen. Een coach maakt die blinde vlek zichtbaar door middel van kritische vragen vanuit een positieve mindset. En dat geldt natuurlijk ook voor een loopbaancoach. Mensen komen hier bijvoorbeeld terecht via mond-tot-mondreclame, internet of een bedrijfsarts wanneer ze zich niet meer happy voelen in hun huidige baan. We gaan dan eerst om tafel voor een  intakegesprek: wie ben je, uit wat voor gezin kom je, wat werd er van je verwacht, wat heb je gedaan, wat zijn je hobby’s en waar gaat je hart sneller van kloppen. Waar ligt je passie. Natuurlijk is het van belang dat er een bepaalde klik is, maar dat merk je al snel bij zo’n eerste gesprek.  Door goed op te letten, signaleer ik al heel snel wat iemand echt boeit. Soms zitten er nog bepaalde blokkades vanuit het stamgezin die eerst aangepakt moeten worden.  Het voordeel van ons bedrijf is, is dat wij heel breed  georiënteerd zijn en dus ook psychologische hulpverlening bieden. Soms moet je eerst bepaalde dingen van jezelf leren begrijpen voordat je je open kunt stellen om die switch te maken en buiten de gebaande paden te gaan.’

  Bewustwording
  Gepassioneerd vertelt Jos verder: ‘Het gaat naast een stukje bewustwording van je eigen potentieel ook om de communicatie naar jezelf toe en hoe je lichaam daarop reageert. Als je bij voorbaat al zegt dat je iets niet kunt, zal alles in je lichaam zich ertegen verzetten wanneer je het toch gaat proberen. Vaak heb je geen idee hoeveel invloed taal op jezelf heeft.  En daarnaast mag je leren om zelf de verantwoording  te nemen waardoor je ook andere keuzes kunt gaan maken. Niet in een baan blijven hangen waarin je niet gelukkig bent. Ook al werd van huis uit van je verwacht dat je het bedrijf over zou nemen. Ook al snapt het thuisfront niet waarom je iets anders wilt, het is toch allemaal goed zoals het nu gaat? Nee, we starten vanuit je huidige situatie en bewandelen samen het pad om je droom uit te voeren. Je zult ongetwijfeld allerlei belemmerende overtuigingen aanvoeren, maar ook daar leiden we je doorheen. Aan de andere kant krijgen we onderweg ook allerlei gave ideeën waarmee we je brein openzetten. Vanuit een veilige omgeving en vanuit je eigen wensenpakket zul je je droom bereiken en kunnen verwezenlijken. En ook al heb je op dit moment nog geen idee wat je droom of passie precies is, dan ga je dat met mijn vragenarsenaal zelf ont­dekken. Een goede loopbaancoaching valt en staat met het ontdekken van je eigen identity. Ook voor jou is er een oplossing’, besluit Jos zijn verhaal vol passie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply