Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De kracht van rituelen en symbolen
  Rate this post

  De aanleiding van dit thema is een ritueel dat spontaan plaatsvond op 14 januari jongstleden. We besloten om een avond van gezellig eten en chillen met een goede vriendin af te sluiten met een sessie met de ‘sjamanentrommel’.

  Alvorens te beginnen, hebben we wat research op internet gedaan. 14 januari bleek te staan voor ‘de dag voor de migrant en vluchteling’, volgens de Maya-symboliek ‘de witte hond’ (tolerantie en bezieling), 2015 is ‘het jaar van de geit’. De geit staat in het sjamanisme voor verdraagzaamheid en hoop. Toevallig? Het ritueel ter ondersteuning van de bovenstaande feiten was bijzonder krachtig. Een geweldige ervaring!

  Mijlpalen
  Het stilstaan bij hoogte- en dieptepunten, die de overgangsrituelen zijn van de ene fase naar de andere, mijlpalen, geeft de kracht om door te gaan. Rituelen, hoe simpel ook, helpen om ons meer verbonden te voelen met onze leefwereld. Het leert ons onderdeel te zijn van een groter geheel. De wereld om ons heen is bezield met krachten die, als we ernaar leren luisteren, antwoorden kunnen geven op al onze vragen. Het kan ons in contact brengen met krachtbronnen, zowel binnen als buiten onszelf.

  Dagelijks leven
  Ook in ons dagelijks leven zijn rituelen onopvallend aanwezig: beschuit met muisjes bij de geboorte: de symboliek van de anijs, om de moedermelk op gang te brengen. Koffie om de dag mee te beginnen, gebed, meditatie of dat ommetje, elke dag op die vaste tijd.
  Er zijn vele momenten die waardevol zijn, zoals de periode van ‘meisje’ naar ‘vrouw’, ‘jongen’ naar ‘man’, een relatie of fase aangaan c.q. afsluiten, ter ondersteuning van een genezingsproces, het afsluiten van een periode van rouw, een speciale verjaardag, geboorte, pensionering, het reinigen van lichaam en geest, of van een woning met een onaangename sfeer, het betrekken van een nieuwe woning en ga zo maar door.

  Een ritueel voor een belangrijk moment? Neem gerust contact met me op om jouw wensen en mogelijkheden
  te bespreken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply