Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • De loop van je leven

  Door mijn prachtige baan als uitvaartverzorger ben ik vaak in de gelegenheid om levenslopen te mogen horen en te maken.

  Iedere keer valt het mij op dat zo’n levensloop uniek is, want niemand maakt hetzelfde in zijn leven mee. Het is altijd weer anders. Daardoor zijn er ook zo enorm veel levenslopen in alle soorten en maten. Korte, lange. Er zijn levenslopen die enorm raken. Die laten genieten. Laten huilen. Laten lachen. Die interessant zijn. Misschien zelfs benijdenswaardig. Maar er zijn ook levenslopen die pijnlijk zijn. Of te kort. Of juist te lang.

  Maar wat maakt nou zo’n levensloop? En hoe kun je die loop beïnvloeden? Als ik zelf later dood ga, dan hoop ik dat ik naast mijn lichaam mag staan, achterom mag kijken naar mijn levenspad en mag zeggen: ‘Bir, dat heb je goed gedaan. Je hebt genoten, gelachen, gehuild. Hobbels genomen, rustige paden bewandeld. Ruige gebieden doorgeploeterd. Hoge bergen maar ook diepe dalen gezien. Maar vooral, zo aan het einde van het pad te zien: het was goed. ‘t is af.’

  Hoe anderen mijn levensloop of die van jou bekijken, is eigenlijk niet zo interessant. Of het nou een saaie of boeiende levensloop is: het gaat erom hoe je zelf achterom kunt kijken. Nu ook al. Want het pad vóór je kun je nog zelf beïnvloeden.

  Volgens mij moet je bij iedere dag beginnen om er het beste van te maken. Natuurlijk kunnen niet alle dagen van je leven spectaculair, spannend of bijzonder zijn. Het is niet voor iedereen weggelegd om een leven van een filmster of rijke sjeik te hebben.
  De meesten van ons moeten het zelf doen, in hun eigen omgeving met de middelen die beschikbaar zijn. Maar laat dat dan ook een mooie uitdaging zijn. Begin iedere dag met goede moed. Maak contact, werk met plezier, geniet van een wandeling, geniet van alle spullen in je winkelwagentje. Maak het thuis gezellig. Zorg dat je naasten blij met je zijn. Klinkt simpel, is niet altijd zo vanzelfsprekend. Wees af en toe boos. Mopper, huil, trek de dekens over je heen en besta een dagje niet.

  Maar maak je pad zoals jij het wil. Met je eigen keuzes. Sta eens wat vaker stil bij wat je echt wilt. Kijk naar jezelf. Ben je niet meer gelukkig met je leven? Ga eens kijken wat je wél wilt. Ook al houdt dat vaak in dat je keuzes moet maken die anderen niet kunnen of willen begrijpen. Kies het pad dat je zelf wilt volgen. Je zult zien dat het leven ook met een totaal nieuwe wending heel erg mooi kan zijn. Blijf niet hangen omdat het nou eenmaal zo hoort of is. Communiceer met anderen, maar vooral met je zelf. En af en toe hulp vragen is echt geen schande. Zo sta je bewust op jouw levenspad. En kies je zelf welke richting dit uit gaat. Makkelijk? Nee. De moeite waard? Ja!

  En dan hoop ik dat, als je deze aardbol mag verlaten, er een hoop mensen naar je levensloop mogen kijken en luisteren en je herinneren als een leuk mens die gemist gaat worden. Maar bovenal: dat je misschien naast je lichaam mag staan, achterom mag kijken en kunt zeggen: ‘Het was de moeite waard. Het is goed zo.’

  Tot die tijd: geniet van het leven!

  Birgit Boer

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply