Rate this post
 • Dé manier om tot rust te komen
  Rate this post

  Drukte of stress kende ik maar al te goed. Net als iedereen had ik er zo nu en dan last van. Maar op een gegeven moment raakte ik mezelf een beetje kwijt in alle dagelijkse hectiek. Ik zat zó in mijn hoofd met allerlei piekergedachtes, dat ik er niet meer uitkwam en niet meer goed prioriteiten kon stellen. Daar had ik behoorlijk last van.

  Ik probeerde van alles om wat meer rust in mijn leven te brengen. Lijstjes maken, zaken afzeggen of meer wandelen. Toch hielp het mij niet voldoende om weer innerlijk kalm te worden. Totdat ik met zelfhypnose in aanraking kwam.

  Ik vond het in het begin ook nog hartstikke spannend, maar nu kan ik mijn leven zonder zelfhypnose niet meer voorstellen. Ik begon destijds met de meest ‘simpele’ vorm van zelfhypnose. Om er beter in te worden, heb ik gemerkt dat geduld en je goed laten informeren heel belangrijk is. En natuurlijk de tijd nemen om te oefenen, want het is echt een techniek. Daarom begon ik altijd met ontspanningsoefeningen. Ik koos een ruimte of omgeving waar ik me rustig voelde en me aan de oefeningen kon overgeven. Vervolgens schreef ik op wat voor mij het doel was, bij deze zelfhypnose. Dat hielp mij bij het loslaten van alle andere randzaken. En dan zit ik in een ontspannen houding, met alleen maar positieve gebeurtenissen in mijn gedachten.

  Als je eenmaal in hypnose bent, is de meest gestelde vraag ‘hoe kom je weer uit hypnose?’. Het klinkt lastiger dan het daadwerkelijk is. Je zegt tegen je onderbewustzijn: ‘uit hypnose’, en je lichaam reageert daar vrijwel direct op. Stel dat het niet lukt, dan betekent dat meestal dat je in slaap bent gevallen.

  Ik ben niet zelf op het idee gekomen om te beginnen met zelfhypnose. Dat heeft Celia van BuurtTherapeut voorgesteld. Ook toen ik het spannend vond, heeft ze me rustig en helder uitgelegd wat het eigenlijk is en hoe het kan helpen als je veel piekert en stress ervaart. Hoewel ik in eerste instantie sceptisch was, vond ik dat ik het op zijn minst moest proberen. Daarbij was Celia heel ondersteunend, en ze hielp me bij een rustige opbouw. Ze luisterde echt naar waar ik mee in de knoop zat. Dat is een fijn gevoel. Het voelt dan alsof je er niet alleen voor staat, want dat gevoel heb ik namelijk weleens gehad, als ik mijn verhaal aan mensen vertelde. Ik ben enorm blij dat ik nu gereedschappen heb om mijn soms overvolle hoofd eindelijk een beetje rust te geven.

  Lisette (37)

  Expert aan het woord
  ‘Zelfhypnose is de meest effectieve manier om tot ‘jezelf’ te komen. Zeker wanneer je het op structurele basis toepast, kun je hier veel positieve effecten van ervaren. Veel mensen die ik tref, zijn zelf nooit op het idee gekomen om aan zelfhypnose te doen. Wat zo fijn is aan zelfhypnose, is dat je daadwerkelijk zelf de therapeut bent. Daardoor kun je zelf je doelen stellen, waardoor je een echt doel voor ogen hebt en dat op een positieve manier kunt uitvoeren. Het klinkt moeilijk of zelfs spannend. Daarom probeer ik goed uit te leggen wat het precies inhoudt en dat mensen altijd zelf de controle kunnen houden. Ook is het belangrijk in kaart te brengen waarvoor we het precies doen. Waar kampt iemand mee? Hoe komt het nou dat iemand zoveel stress of druk ervaart? Door dat te weten, kun je ook beter inschatten waar iemand behoefte aan heeft. Nadat iemand aan de slag is gegaan met zelfhypnose, komt diegene geregeld nog bij mij terug. Op die manier kunnen we evalueren of het werkt en of diegene zich ook echt beter gaat voelen. Voor mij staan eerlijkheid en openheid dan ook echt centraal tijdens mijn sessies.’

  Je kunt zelfhypnose inzetten bij:
  – verhoging van sportprestaties
  – zelfvertrouwen verbeteren
  – doelen bereiken
  – verminderen van stress
  – pijnbeheersing
  – weerstanden onderzoeken en opheffen

  Feit of fabel
  ‘Zelfhypnose is gevaarlijk’
  Celia: ‘Dat is zeker weten een fabel. Mensen zouden de indruk kunnen krijgen dat ze de controle verliezen en niet goed weten wat ze doen. Maar daarentegen is hypnose, en in dit geval zelfhypnose, juist ontzettend goed voor je. Zelfhypnose zorgt ervoor dat je lichaam meer tot rust komt, en leert je vanuit een andere staat van zijn te luisteren naar jezelf, waardoor je tot (andere) inzichten komt. De insteek bij zelfhypnose is daarbij ook totaal anders. Zelfhypnose is echt puur en alleen voor jezelf en dat geeft een heel fijn gevoel!’

  Over Celia
  Sinds Celia Gramser in 2009 is gestart met haar eigen praktijk, heeft ze al heel wat cliënten geholpen met integratieve psychotherapie en op het gebied van verandermanagement. ‘Mijn hulp en ondersteuning heb ik de afgelopen jaren bij uiteenlopende problemen succesvol ingezet, zoals bij angstklachten of onzekerheid tot begeleiding bij een burn-out of relatietherapie. Daarnaast geeft Celia als het ware ook ‘huiswerk’ op, om steeds beter met zelfhypnose om te kunnen gaan en geeft ze ook korte cursussen, waarin ze alles verteld over (zelf)hypnose.’ Ik geloof vooral in innerlijke kracht. Ik zie het als mijn missie om dát naar voren te halen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply