Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • De meest geschikte raamdecoratie per woonruimte

  Er zijn schuifgordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen en meer. Die kunnen ieder weer lichtdoorlatend of verduisterend zijn in allerlei kleuren. Per ruimte kan de behoefte anders zijn, een ‘beste’ oplossing in alle gevallen bestaat dus niet. Daarnaast kun je door te variëren per ruimte de sfeer bepalen met raamdecoratie. Hier zijn een aantal tips voor raamdecoratie per woonruimte.

  1. Huiskamer
  In de huiskamer is de voornaamste uitdaging het creëren van privacy zonder het zicht naar buiten toe te belemmeren. Met vitrage of ook wel glasgordijnen genoemd kun je dit bereiken. Met overgordijnen kun je in de avonduren meer privacy realiseren en een meer intieme sfeer tot stand brengen. Er zijn diverse halfdoorzichtige opties zoals plissé gordijnen die uitstekend geschikt zijn voor gebruik in de huiskamer. Je kunt deze raamdecoratie namelijk tegelijkertijd van beneden naar boven als van boven naar beneden openen voor meer controle over de lichtinval.

  2. Slaapkamer
  Als je wilt slapen, dan moet het donker zijn. Teveel licht in de slaapkamer zorgt ervoor dat je niet de slaap kunt vatten of snel ontwaakt. Voor echte nachtrust kies je voor verduisterende gordijnen, bijvoorbeeld rolgordijnen. Zo houd je de ‘lichtvervuiling’ van buiten tegen. Let daarbij goed op de aansluiting met de wand of kozijnen, anders kan er alsnog licht doorheen komen. Wil je een intieme sfeer tot stand brengen, kies dan voor een meer donkere kleur. Wanneer je juist de ruimte optisch groter wilt maken dan zijn lichte kleuren de beste optie. Vaak wordt er op de slaapkamer voor geautomatiseerde rolgordijnen gekozen met een fluisterstille motor. Zo kun je uitgerust ontwaken met daglicht en hoef je geen luid alarm meer te zetten.

  3. Keuken
  In de keuken wil je overdag vooral veel lichtinval hebben, daarnaast is hygiëne ook een factor die meespeelt. Lamellen of jaloezieën zijn vaak van harde materialen gemaakt die goed te reinigen zijn, al kun je met smalle latten niet altijd goed overal bij. Omdat keukens per woning compleet anders ingericht kunnen zijn valt er lastig een beste optie te bepalen. Dit zul je per situatie moeten inschatten. Je kunt wel kiezen voor bediening zonder aanraken. Zo heeft Somfy een no-touch systeem waarbij je slechts je hand voor de sensor hoeft te houden waarmee je geen vlekken op het materiaal krijgt. Een andere optie is spraakbediening met een slimme assistent en een Google Nest luidspreker. Je kunt dit soort smart home apparaten aan elkaar koppelen met een ‘bridge’ zoals de TaHoma van Somfy.

  4. Zolder
  Ook op de zolder zullen de omstandigheden per woning anders zijn. Een schuin dak, plat dak, kleine of juist grote vensters, er zijn talloze mogelijkheden. Als de vensters veel licht vangen dan kunnen verduisterende gordijnen warm zonlicht weren. Rolgordijnen die goed afsluiten kunnen de isolerende waarde van de ruiten verbeteren. Wanneer de ramen lastig bereikbaar zijn overweeg dan slimme rolgordijnen te installeren die je op afstand kunt bedienen. Bij schuine daken kunnen plissé gordijnen voordeel bieden omdat ze langs een geleider lopen en direct op het venster gemonteerd kunnen worden.

  5. Badkamer
  Die bevestiging op het raam kan ook voordelig zijn in de badkamer. Omdat je hier regelmatig het venster zult openen voor ventilatie zit je niet met een gordijn dat in de weg hangt. Met een eenvoudig op te rollen gordijn kun je ook het raam eenvoudig openen en sluiten. Uiteraard zal het materiaal hier vochtbestendig moeten zijn om krimp en schimmelvorming te vermijden. Om privacy te waarborgen zou je een ‘frosted’ ruit kunnen plaatsen, een goedkopere oplossing is een raamsticker met frosted patroon. Wanneer je kiest voor een lichtgekleurde tint raamdecoratie zal het omgevingslicht weerkaatsen wat meer licht in de badkamer geeft met een betere spreiding.

  Raamdecoratie automatiseren?
  We hebben al enkele keren de voordelen van geautomatiseerde raamdecoratie genoemd, dit mag best nog eens benadrukt worden. Hier zijn enkele voordelen van PoweredBlinds:

  – Je hoeft het materiaal niet aan te raken, wat de gordijnen langer schoon en in vorm houdt.
  – Het is niet nodig om dichtbij de gordijnen te komen of zelfs in dezelfde ruimte te zijn om de gordijnen te bedienen.
  – Je kunt op een kinderkamer op afstand de gordijnen sluiten, bijvoorbeeld tijdens een middagdutje of wanneer ze vroeg moeten opstaan.
  – Bij afwezigheid kun je de gordijnen laten sluiten in de avond, dit vermindert de inkijk.
  – Wanneer je op vakantie bent kunnen automatische gordijnen een onderdeel uitmaken van inbraakpreventie.
  – Bedien alle gordijnen in huis via één centrale app.

  We hebben de kinderkamer niet als aparte ruimte genoemd omdat hier grotendeels dezelfde tips als voor een slaapkamer van toepassing zijn. Met name hier kan automatisering uitkomst bieden, bijvoorbeeld wanneer je met een baby in je armen staat en geen handen vrij hebt. Ook kun je de kids duidelijk tijden aangeven om zich klaar te maken voor bed of op te staan. Dit soort signalen op afstand verhogen de zelfstandigheid van kinderen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply